Nyári derű vagy vihar előtti csend?

“Sell in may and go away” – tartja a régi tőzsdei közhely: adjunk el májusban, majd őszig ne is menjünk a piacok közelébe. Historikus összehasonlításban valóban nyereségre tehetett szert az a befektető, aki a fenti bölcsességet követve fektetett be az elmúlt évek során a tengerentúli részvénypiacokon. 

Admiral Markets heti kitekintője:

Sell in may and go away” – tartja a régi tőzsdei közhely: adjunk el májusban, majd őszig ne is menjünk a piacok közelébe. Historikus összehasonlításban valóban nyereségre tehetett szert az a befektető, aki a fenti bölcsességet követve fektetett be az elmúlt évek során a tengerentúli részvénypiacokon. Azonban az elmúlt néhány hét, illetve hónap teljesítményét megvizsgálva mégis az látható, hogy a vezető részvényindexek az óceán mindkét partján egyre újabb történelmi csúcsokat döntögetnek. A piaci szereplőket úgy tűnik nem viseli meg túlságosan sem az ukrán-orosz konfliktus, sem pedig a további eszkalálódás lehetőségét magukban hordozó iraki események.

Míg a devizapiacok esetében a piaci szereplők a jegybankok extrém-alacsony kamatpolitikájának köszönhetően a carry trade stratégiák felé fordultak (a fizetőeszközök mögöttes kamatkülönbözetéből kívánva profitálni), addig a piacokon a voltilitás sokéves mélypontokra süllyedt és süllyed.

“Az elkövetkező hónapok folyamán kiderülhet, hogy a piaci nyugalom ezúttal maga a kivétel, vagy csupán várnunk kell őszig, hogy a régi bölcsesség ismét bizonyítást nyerjen.” – vélte Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője. “Az iraki harcok következtében a kőolaj árfolyama lassan elindult felfelé, a Wti kőolaj határidős jegyzése hordónkénti 107, míg az északi-tengeri, Brent olaj árfolyama 115 dollár felett zárta az elmúlt hetet. Így amennyiben a konfliktus továbbterjedne, a magasabb szinteken ragadó kőolaj árfolyam a fogyasztói árakba is átszivároghat. Az esetlegesen felfelé kúszó inflációs ráta nyomán a központi bankok döntéshozói előtt is szűkülhet a mozgástér, és akár a jelenleg árazottnál is hamarabb kényszerülhetnek a monetáris szigorítás, így például kamatemelés végrehajtására.” – mondta Horváth Zoltán.

Bár a volatilitás historikusan vizsgálva valóban alacsony szinteken ragadt, ugyanakkor a vezető gazdasági napilapok már az extrém-alacsony jegybanki alapkamatok utáni állapotokat boncolgatják. Látszik, hogy a jegybanki alapkezelők csendben már megkezdték a felkészülést a középtávon emelkedő kamatok korára. “Mivel ez egyelőre még várat magára, ezért még nem lehet látni, hogy meddig is marad a nyári, devizapiaci derű, vagy épp a vihar előtti csend.”

 

 

Scroll To Top