Nem szeretne földadót a Kisgazda Polgári Egyesület

A vidék képviseletéről, a gazdák problémáiról is szó volt a Kisgazda Polgári Egyesület szombati budapesti közgyűlésén. Az egyesület ellenzi az esetleges földadót.

Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Kövér László, az Országgyűlés elnöke a lehetőségként felmerült termőföldadó kérdéséről azt mondta: a gazdálkodók nem hagyhatók bizonytalanságban, ezért a Fidesz frakciója foglalkozni fog a kérdéssel.
A föld adóztatásának lehetőségéről Turi-Kovács Béla, az egyesület elnöke, fideszes országgyűlési képviselő beszélt a sajtótájékoztatón, rámutatva: az önkormányzatoknak lehetőségük lesz helyi adók kivetésére. Hangsúlyozta: a termőföld megadóztatását szervezete nem tartaná szerencsésnek, mert a magyar mezőgazdaság csak úgy őrizheti meg húzóágazati szerepét, ha újabb terhek nem sújtják.
Kövér László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a központi kormányzat átengedi a mérlegelést a települési önkormányzatoknak, amelyek különböző helyzetük okán eltérő gazdálkodási feltételeket alakíthatnak ki az ország különböző pontjain, ami valóban nem szerencsés. Hozzátette ugyanakkor: még gazdálkodók között is vallják azt a véleményt, hogy méltányos lehet a föld adóztatása, hiszen területalapú támogatás is jár utána.
A házelnök a tájékoztatón hangsúlyozta: a jövő évi költségvetés az építkezésről szól, amelyhez az elmúlt négyéves kormányzás teremtette meg az alapot. Szólt arról is, hogy idén a vártnál magasabb gazdasági növekedéssel számolhat az ország, a 2015-ös büdzsét ennek ellenére óvatosan tervezték.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a tervezettnek megfelelően 3 százalék alatt lesz az államháztartás hiánya, mindaddig, amíg az érték nem nulla, az ország finanszírozásához hitelre van szükség. Ennek ellenére az államadósság GDP-hez viszonyított aránya várhatóan 75 százalékos szintre csökken 2015 végére – mondta. Az Országgyűlés elnöke üdvözölte, hogy az államadósság finanszírozói között egyre nagyobb arányt képviselnek a magyar polgárok, akik forintban nyújtanak forrásokat.
Kövér László elmondta: bízik abban is, hogy az építkezést sem gazdasági, sem politikai értelemben nem hátráltatja olyan barátságtalan nemzetközi környezet, mint az elmúlt négy évben. Hozzátette ugyanakkor: erre árnyékot vet, hogy még nem látható a megoldás az ukrajnai válságra. Szerinte ebben olyan kompromisszumra lenne szükség, amely minden részes felet kielégít. Magyarország ezért szövetségesi kötelezettségeit eleget téve fogja megfogalmazni nemzeti érdekeit – mondta -, amelyet az érintetteknek úgy kell figyelembe venniük, ahogy például Magyarország is tette azt mások érdekeivel az afganisztáni szerepvállalás során.
Turi-Kovács Béla hangsúlyosan szólt a KPE és a Fidesz együttműködéséről, hozzátéve: szervezete támogatja a kormány által hirdetett nemzeti politikát.
A vidék képviseletét ugyanakkor egyesülete erőteljesebbé tenné – mondta -, a többi között a földtörvény pontosításával. Ez a jogszabály ugyanis jelenleg nemcsak a külföldiek földszerzését nehezíti, hanem annak a magyar gazdának a helyzetét is, aki lakóhelyétől távol szeretne gazdálkodni – mondta.
Támogatta azt a politikát is, amely segély helyett munkát kínál, de úgy vélte: azokról is gondoskodni kell, akik már nem tudnak munkát vállalni vagy még közmunkához se jutnak.(MTI)

Scroll To Top