Nem mutatott elmozdulást Kína feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe júniusban

Kína feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe júniusban is megőrizte a májusi 49,4 pontos szintet – közölte a nemzeti statisztikai hivatal vasárnap.

A BMI kiszámításának egyik kulcstényezőjét jelentő, a termelésre vonatkozó részérték az előző hónaphoz képest 0,4 ponttal visszaesett, ezzel júniusban 51,3 ponton állt, míg az új megrendelések állománya 49,6 pontra esett vissza a májusi 49,8 pontos értékről.
Csao Csing-ho a statisztikai hivatal vezető munkatársa elmondta: a termelés összességében továbbra is növekedést mutat, az ágazatban pedig folytatódtak a fejlesztések. Hozzátette: a vizsgált 21 szektor közül 13 mutatott növekvő termelési adatot – idézte a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a májusi 54,3 pontról júniusban 54,2 pontra csökkent.
Csao rámutatott: a feldolgozóiparon kívüli szektor beszerzésimenedzser-indexe ezzel hat hónapja tartja az 54 pont feletti szintet, ami viszonylag magas növekedésre és stabilizációra utal.
A szolgáltató szektor stabil növekedést mutatott, az üzleti tevékenységet mérő részindex júniusban 53,4 ponton állt, ezzel január óta 53 pont felett maradt.
Csao elmondta: gyors növekedést figyeltek meg a vasúti és légiközlekedési, a telekommunikációs, a banki és a biztosítási szektorokban, melyeknél mind 59 pont feletti eredményeket tapasztaltak.
A vasárnapi adatok szerint Kína feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe júniusban is megőrizte a májusi 49,4 pontos szintet.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser index 53 ponton állt júniusban.(MTI)

Scroll To Top