Heti tőzsdei összefoglaló – Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 279,31 ponton zárt pénteken, 107,9 ponttal, 0,27 százalékkal alacsonyabban előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma 47,79 milliárd forint volt az előző heti 50,44 milliárd forint után, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek.
Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött elemzésében a hét eseményei közül kiemelte, hogy a monetáris tanács a keddi kamatdöntő ülésen a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatszinteken. A negyedévenként meghatározott, kiszorítandó likviditás mértékét 200-400 milliárd forintban határozták meg a harmadik negyedévre, mely 100 milliárd forinttal alacsonyabb a második negyedévinél. Ezzel lényegében lassítanak az óvatos monetáris szigorítási folyamatban – mutat rá elemzésében az Equilor.
A jegybank a héten megjelent friss Inflációs jelentésében megemelte az inflációs és a növekedési prognózisait is, ami az Equilor szerint arra utal, hogy nem fognak sietni a kamatemelésekkel, hosszú ideig tolerálhatnak a célszintnél magasabb inflációt, ami még a toleranciasávon belül mozog. Az idén 3,2 százalékos, jövőre 3,4 százalékos, 2021-ben 3,3 százalékos inflációt vár az MNB.

A tőzsdei események közül kiemelik, hogy megkezdte a Mol követését a VTB Capital, amelynek elemzője 3500 forintos célárfolyamot határozott meg, tartási ajánlás mellett. A szakértő rövid távon nem lát árfolyamot érdemben befolyásoló katalizátort, úgy véli, az új vegyipari beruházások korlátozott profittermelő képessége fékezi a részvényárfolyam érdemi emelkedését. A magyar olajtársasággal kapcsolatos további hír, hogy megvásárolta a Magyar Gáz Tranzit 100 százalékos tulajdonrészét a magyar államtól 38 milliárd forintért, a társaság a magyar és a szlovák gázhálózatot összekötő vezeték üzemeltetéséért felel.
A CIG Pannónia a Konzum-Opus fúzió következtében kivezeti könyveiből a Konzum-részvényeket, melyek bekerülési értéke 300 forint. A tranzakció az CIG Pannónia idei éves eredményét várhatóan 1,35 milliárd forinttal csökkenti.
Az Autowallis részvényeivel június 25-től a prémium kategóriában kereskednek a Budapesti Értéktőzsdén, az átsorolást a kibocsátó kezdeményezte.
A héten az OTP-részvények ára 3,83 százalékkal csökkent, pénteken 11 300 forinton zárt a bankpapír, heti forgalma meghaladta a 28,19 milliárd forintot.
A Richter árfolyama 2,15 százalékkal nőtt, a hét utolsó kereskedési napján 5235 forinton zárt, heti forgalma közel 6,03 milliárd forint volt.
A Mol 1,48 százalékkal erősödött a héten, pénteken 3152 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 6,66 milliárd forint volt.
A Magyar Telekom ára 1,08 százalékkal emelkedett a héten, pénteki záróára 421 forint volt, heti forgalma meghaladta a 714 millió forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4485,74 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 134,14 ponttal, 3,08 százalékkal magasabban.(MTI)

Scroll To Top