Négy éves mélyponton az euróövezeti befektetői hangulat

Februárban a vártnál nagyobb mértékben, több mint négy éve a legalacsonyabbra csökkent a német Sentix GmbH gazdaságkutató intézet euróövezeti befektetői hangulatindexe.

Februárban mínusz 3,7 pontra csökkent az előző havi mínusz 1,5 pontról a várt mínusz 1,1 pont helyett a Sentix euróövezeti befektetői bizalmi indexe.
Az index februárban már a hatodik egymást követő hónapja csökkent és 2014 novembere óta a legalacsonyabb értéket érte el. Negatív értékre tavaly decemberben fordult át az index, mínusz 0,3 ponton.
A mutató mintegy 2800 pénzügyi befektető és gazdasági elemző hat hónapra előretekintő várakozásait számszerűsíti. Az index pozitív értéke optimista, negatív értéke pesszimista várakozást tükröz. Az index emelkedő értéke a tapasztalatok alapján pozitív, csökkenő értéke pedig negatív hatással van az euró árfolyamára.

Az index összetevői közül az aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő mutató februárban 10,8 pontra csökkent a januári 18,0 pontról. A kilátásokat számszerűsítő mutató viszont mínusz 17,3 pontra javult a januári mínusz 19,3 pontról.
„A német gazdaság, az euróövezet gazdasági motorja, az utóbbi időkben veszíteni látszik lendületéből” – mutatott rá Manfred Huebner, a Sentix igazgatója.(MTI)

Scroll To Top