Napi deviza, arany, olaj kommentár

Az USA-beli jó hírek jobban támogatják a nagy volatilitású devizákat, mint az amerikai dollárt

IronFX napi kommentár:

A dollár többnyire csökkent az európai kora reggeli kereskedésen szerdán, mivel megállt a „kockázatvállaló” kereskedés, ami részben a kedvező USA-beli adatoknak köszönhető. Jelentősen gyengült az NZD-hez és a GBP-hez képest, és kissé gyengült az ausztrál dollárral és a svéd koronával szemben. Másrészt mérsékelten erősödött a svájci frankkal és a japán jennel szemben. Az EUR/USD pár gyakorlatilag változatlan a kedd reggeli szintekhez képest. A biztonsági befektetési eszközökből való kiáramlás és a nagy volatilitású béta devizákba való beáramlás ellenére a feltörekvő piacok legtöbb devizája gyengült az amerikai dollárhoz képest, ami jelzi, hogy ezúttal a dagály nem fogja megemelni az összes hajót.

Két esemény támogatta az amerikai dollárt és a kockázatvállaló kereskedést az amerikai nap folyamán. Először is, a nem gyártási ISM-index a vártnál sokkal kedvezőbb lett, (54,4-ről 55,4-re emelkedett; az előrejelzés szerint 54,0-re csökkent volna). Ezenkívül a foglalkoztatási komponens jelentősen emelkedett (52,7-ről 56,2-re), aminek hatására az elemzők felfelé korrigálják a pénteken közzéteendő, nem mezőgazdasági munkaerő-állománnyal kapcsolatos előrejelzésüket. Másodszor pedig sok szó esett két tudományos Fed dokumentumról, amelyet a heti IMF konferencián fognak bemutatni. A dokumentumok azzal érvelnek, hogy a Fed-nek a jelenlegi 6,5%-ról 6,0%-ra kellene módosítania a munkanélküliségi rátával kapcsolatos célkitűzését ahhoz, hogy felhagyhasson a nulla kamatláb politikával. Ezen dokumentumok elméletileg alátámasztják azt a közelmúltbeli Fed felszólalók által gyakran emlegetett témát, hogy meg kell kezdeniük hatalmas kötvényvásárlásaik fokozatos csökkentését, de kompenzáció által ehelyett inkább „hosszabb ideig alacsonyabb szinten” tartják a kamatlábakat. Tehát a Fed esetleg hamarabb kezdi meg a fokozatos csökkentést, de később foganatosít megszorításokat. Emiatt a 10 éves kincstárjegyek hozama 7 bázisponttal emelkedett, míg a részvények (a 0,7%-os csökkenést követően) valamelyest alacsonyabban zártak. Egy ilyen politika valószínűleg támogatja a magasabb hozamú devizákat, pl. NZD és AUD.

Az NZD emelkedett, miután az ország foglalkoztatása 1,2%-kal nőtt (27 000 munkahely) a 2. negyedévről a 3. negyedévre, ami majdnem a piaci előrejelzés (0,5%) kétszerese. A munkanélküliségi ráta 6,4%-ról 6,2%-ra csökkent. A foglalkoztatás gyorsabb növekedése és az üzleti bizalom fokozódása hozzájárulnak azon piaci nézethez, miszerint az Új-Zélandi Nemzeti Bank lesz az első a G10 központi bankok közül, amelyik megszorító politikát kezd, és a deviza erősödött. A GBP emelkedése folytatódott, mivel a tegnapi, a vártnál magasabb szolgáltatási PMI-index közzététele után folytatódott a momentum. Az AUD emelkedett, mivel a piaci szemlélet szerint nem számít, hogy Stevens elnök milyen gyakran nyilvánítja ki nemtetszését a deviza erőssége iránt, nem sokat tehet az ügyben.

Az USA-beli kamatlábak valószínűleg korlátlanul alacsony szinten maradnak, és a nagy volatilitású béta devizák valószínűleg továbbra is előnyre tesznek szert. A kínai gazdaság kiegyensúlyozása jelzi, hogy az NZD valószínűleg túlteljesíti az ausztrál dollárt.

Az Egyesült Királyság októberi szolgáltatási PMI-indexének keddi közzététele után Olaszország, Franciaország, Németország és az eurozóna kerül a fókuszba szerdán. Olaszország mutatója az előrejelzések szerint csökkenni fog. Franciaország, Németország és az eurozóna adatai véglegesek; az előrejelzések szokásos módon az előzetes adatokkal azonosak. Az eurozóna végleges kompozit PMI-indexét is közzéteszik októberre vonatkozóan; az előrejelzés szerint az előzetes adattal megegyező. Az Egyesült Királyság ipari termelése várhatóan havi szinten 0,6%-kal emelkedett, ami fordulatot jelent az augusztusi, havi szinten -1,1%-os értékhez képest. Ez fellendítheti az angol fontot a kedden közzétett, a vártnál kedvezőbb szolgáltatási PMI-indexek után. A nap folyamán közzéteszik az eurozóna viszonteladói értékesítését, amely várhatóan havi szinten 0,4%-kal csökkent szeptemberben (augusztusban havi szinten +0,7% volt). Németország szeptemberi gyári rendelésállománya a becslések szerint havi szinten 0,5%-kal nő az augusztusi -0,3%-hoz képest, ami pozitívan hat az euróra. Az USA-ban a szeptemberi vezető index a becslés szerint havi szinten 0,6%-kal emelkedik, ami lassulást jelent az augusztusi, havi szinten 0,7%-os adathoz képest. Kanada szeptemberi építési engedélyei az előrejelzések szerint havi szinten 6,0%-kal emelkedik (augusztusban havi szinten 21,2%-os esést tapasztalhattunk). Ma két hivatalnok tart beszédet: Don Kohn, a Bank of England hivatalnoka szólal fel a csütörtöki monetáris politikai bizottság értekezlete előtt, a Fed részéről pedig Pianalto tart beszédet a lakáshelyzetről és a gazdaságról.

A Piac

EUR/USD

• Az EUR/USD nagyrészt változatlan colt a keddi nyitó szintekhez képest, annak ellenére, hogy optimistább megjegyzések hangzottak el az EKB elnöke, Draghi részéről; szerinte az általános gazdasági helyzet valamelyest javult, és Európa fokozatosan kilábal a pénzügyi válságból – ezen megjegyzések tükrében kevésbé valószínű, hogy a holnapi EKB értekezleten intézkedésre kerül sor.
• A pár visszapattant a szept. 6. és okt. 25. közötti előremenetel 50%-os Fibonacci visszatérési szintjéről és a hosszabb távú növekvő trendvonalról. A korai európai kereskedésen az árfolyam az 1,3545-ös (E1) ellenállásszint felé tart. Ha a vételi pozíciókkal rendelkezők képesek leküzdeni ezt az akadályt, a közelmúltbeli esést az általános növekvő trend visszatérésének minősíteném, és a pár várhatóan visszatért előző irányához. Az RSI kilépett túlértékesített tartományából, míg az MACD indító vonala felett van, ami fokozza a további előremenetel valószínűségét. A napi grafikonon a hosszú távú növekvő trend marad érvényben, mivel az árfolyam még mindig növekvő trendvonala felett van.

• Támaszszint: 1,3467 (T1), 1,3381 (T2), 1,3321(T3)

• Ellenállásszint: 1,3545 (E1), 1,3644 (E2), 1,3706 (E3).

 

USD/JPY

• Az USD/JPY pár emelkedett, miután elérte a 98,23-as (T1) támaszszintet és a kék növekvő trendvonalat. Az árfolyam jelenleg a 98,84-es (E1) ellenállásszint felé tart, hogy ismét tesztelhessen. Az 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag felett marad, ami igazolja az új, rövid távú növekvő trend keletkezését. A napi grafikonon szimmetrikus háromszög azonosítható, ahol az alakzat egyértelmű kilépése a pár következő, hosszabb távú irányát jelezné.

• Támaszszint: 98,23 (T1), 97,78 (T2), 97,00 (T3).

• Ellenállásszint: 98,84 (E1), 99,17 (E2), 99,65 (E3).

EUR/GBP

• Az EUR/GBP tegnap esett, ami megerősíti a téglalap alakú folytonos alakzatot. Az esés megállt valamelyest a 0,8399-es korlát alatt. Az irány csökkenő marad, mivel az 50 periódusú mozgóátlag készen áll a 200 periódusú mozgóátlagon lefelé való áttérésre, az MACD pedig jelző vonala alatt, negatív tartományban van. Egyetlen aggályom az, hogy az RSI túlértékesített helyzetet jelez, és a pár esetleg visszatér, mielőtt folytatja csökkenő útvonalát. Azonban egy ilyen visszatérés megerősítést nyerne, amikor az RSI felfelé áttér 30-as szintjén.

• Támaszszint: 0,8339 (T1), 0,8273 (T2), 0,8224 (T3).

• Ellenállásszint: 0,8399 (E1), 0,8448 (E2), 0,8507 (E3).

 

Arany

• Az arany továbbra is oldalirányú mozgást folytatott, és az 1305-ös (T1) támaszszint és az 1320-as (E1) ellenállásszint között maradt. Az 1305-ös (T1) korlát egyértelmű. lefelé történő áttörése nagyobb medve jellegű következményekkel járna, és megerősítené azt, hogy a közelmúltbeli előremenetel csupán az előző csökkenő trend 61,8%-os visszatérési szintje volt (a kék csökkenő trendvonal jelzi). Azonban mindkét rövid távú mutatószám egyelőre az ár növekvő mozgásának kedvez, mivel az RSI eltávolodott a 30-as szinttől, az MACD pedig – bár negatív – felfelé áttért indító vonalán.

• Támaszszint: 1305 (T1), 1290 (T2), 1269 (T3).

• Ellenállásszint: 1320 (E1), 1342 (E2), 1363 (E3).

 

Olaj

• A WTI csökkent, és elérte a 93,61-es (T1) támaszszintet, majd valamelyest emelkedett. Rövid távú növekvő hullám várható a tartományon belül, mivel az RSI kilépett a túlértékesített tartományból, és pozitív divergencia van az MACD és az ár mozgása között. A WTI általános trendje továbbra is csökkenő trend marad, mivel az ár a kék csökkenő trendbeli tartományon belül van, és a 50 periódusú mozgóátlag a 200 periódusú mozgóátlag alatt helyezkedik el.

• Támaszszint: 93,61 (T1), 91,22 (T2), 89,32 (T3).

• Ellenállásszint: 96,00 (E1), 98,81 (E2), 101,00 (E3).

 

REFERENCIA valutaárfolyamok – NAPI árfolyamváltozás nyertesei és vesztesei

Piaci Összefoglaló

 

(Forrás: IronFX)

Scroll To Top