MSZP: átfogóan ás gyorsan kell rendezni a devizahitelesek helyzetét

Az MSZP támogatja a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, ugyanakkor a devizahitelesek helyzetének átfogó és gyors rendezését szorgalmazza.

Varga László, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: míg 2010 áprilisában kezelhető volt a svájci frank 185 forintos árfolyama, addig az Orbán-kormány alatt jelentősen romlott a helyzet, s egyre többen képtelenek fizetni hiteleik törlesztőrészleteit. A szocialista politikus szerint a forint árfolyamát erősítő gazdaságpolitikára van szükség.
Hozzátette: pártja többször is javasolta a családi- vagy magáncsőd bevezetését, de nem tárgyalta azt a parlament. Az aktualizált beadványt a következő napokban újra benyújtják – emelte ki, megjegyezve: emellett egy szociális bérlakás-programot is szükségesnek tartanak.
Varga László jelezte: a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását annak beismerésének tekinti, hogy noha a kormánynak 4 évig minden felhatalmazása megvolt, nem oldotta meg a legnehezebb helyzetben élők problémáit.
Földesi Norbert, az MSZP miskolci frakcióvezetője arról beszélt: támogathatónak tartják a fideszes Csöbör Katalin javaslatát, amely szűkítené a kilakoltatási moratóriumot abban az esetben, ha az ingatlan árverési vevője vagy átvevője helyi önkormányzat, illetve állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezet, amely írásban vállalja, hogy a birtokba vételtől számított két éven belül felújítja az ingatlant, és a munkahelyteremtés, munkaerőmegtartás, helyben maradás elősegítése érdekében pályázatot ír ki a bérbeadására.
A szocialista politikus – aki a miskolci Avast a fészekrakó ügy fővárosának nevezte – jelezte: a javaslat apró lépés, de nem ez fogja megoldani a valós problémát. Ha a végrehajtások megindulnak és kiürítik a problémás lakásokat, akkor ott marad több milliós adósság a kilakoltatottak után, amit senki nem fog megtéríteni. Úgy vélte: az avasi társasházak helyzetét egy ciklus alatt rendezni lehetne 2-300 millió forintból.(MTI)

Scroll To Top