Janukovics csapatkivonásra és a kelet-ukrajnai népszavazás elismerésére szólította fel Kijevet

Viktor Janukovics, a februárban Kijevben megbuktatott ukrán államfő felszólította a kijevi vezetést, hogy azonnal vonja ki csapatait a délkelet-ukrajnai régiókból, és ne hagyja figyelmen kívül a Donyeck és Luhanszk megyei népszavazást – olvasható a politikusnak az orosz sajtóban hétfőn közzétett nyilatkozatában.

“Amit önök az országgal művelnek, azt az állampolgárok mindennap látják, önök átlépték a határt, ahonnan nincs visszatérés” – írta Janukovics. Hozzátette, hogy elismeri, követett el stratégiai hibákat, de meggyőződése, hogy “semmilyen hatalom, semmilyen karrier, vagy pénzügyi siker nem ér emberi életeket”. A politikus közölte, hogy a “véres kezű junta több mint 300 békés állampolgárt ölt meg”, bár nem jelölte meg, hogy milyen forrásból származik ez az adat.
A február végén Oroszországba menekült ukrán politikus szerint az egész világ láthatta, mekkora számban megjelentek az emberek a Donyeck és Luhanszk megyék státusáról rendezett népszavazáson. Janukovics szerint a Donyec medencében élők abszolút többsége szavazott arra, hogy meghatározza a térség jövőjét és a voksolás eredményét nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A referendumokat Kijev és a Nyugat is törvénytelennek tartja.
Janukovics hozzátette, hogy azt el kell ismernie az ukrán vezetésnek és Európának is, hogy Délkelet-Ukrajnában “nincsenek semmilyen terroristák”, és Kijev saját népe ellen folytat háborút.
“Ha valaki négy hónappal ezelőtt nekem azt mondja, hogy  Ukrajna elveszíti a Krímet, hogy a mi fekete-tengeri gyöngyszemünkben, Odesszában állati módon ölnek meg és gyújtanak fel embereket (…) a Donyec-medencében pedig az ukrán hadsereg támadást indít saját népe ellen (…) akkor ezt nem hittem volna el”- fejtette ki a megbuktatott ukrán államfő. Hozzátette, hogy ne ért egyet azokkal, akik úgy gondolják, hogy “a fasizmus Ukrajnában felfújt téma”. Janukovics úgy érzékeli, hogy “a jelenlegi Ukrajna a Hitler hatalomra jutása előtti Németországra hasonlít” és Ukrajnában teljes városokat tartanak blokád alatt csak azért, mert az emberek kiállnak véleményük mellett, amely különbözik a hatalmon lévő rendszerétől”.
“Az ukrán nép türelmének vége van” – figyelmeztetett Janukovics és azt állította nyilatkozatában, hogy a Kijev központjában februárban mesterlövészek fegyverétől elesettek vére is az új ukrán hatalom kezén szárad. Bírálta az ukrán vezetést, amely mindezidáig nem derítette ki az igazságot a gyilkosságokról.(MTI)

Scroll To Top