Moody’s: a bevételek csökkenése a tartományok adósságának növekedését hozhatja Kínában

A gazdaság lassulása miatt csökkenő bevételek a már most is magas tartományi adósságállomány növekedését okozhatják Kínában, ami az egész gazdaságra nézve veszélyt jelenthet – figyelmeztetett hétfőn a Moody’s nemzetközi hitelminősítő.

A Moody’s szerint a kínai gazdasági aktivitás lassulása elkerülhetetlenül a kínai tartományok bevételeinek csökkenését hozza majd magával, ez a trend már a 2012-es büdzséből, illetve a 2013-as költségvetési tervezetből is kiolvasható. A pénzügyi források korlátozottsága a központi vezetés által meghirdetett városiasodással járó fokozott, elsősorban infrastrukturális és szolgáltatási szektort érintő beruházási kereslet kielégítése elé gördít majd akadályokat. Hogy ezeken felülkerekedjenek, a tartományoknak új források után kell nézniük, aminek legkönnyebb útja a hitelfelvétel növelése lehet – véli a hitelminősítő jelentésében.
A tartományi kormányzatok hitelállománya ugyanakkor így is rendkívül magas, a legutóbbi hivatalos adatok szerint 9,3 ezer milliárd jüant (340 ezer milliárd forint) tesz ki. Pontos értékéről ugyanakkor csak becslések léteznek, a nem hivatalos finanszírozási források hitelei több ezer milliárd jüannel emelhetik meg az összeget – ismerték el az adatok pontatlanságát korábban a Bank of China közgazdászai is. A teljes hitelállományon belül a nem teljesítő hitelek állományát 10-12 százalékra teszik a becslések, a pesszimistábbak szerint ugyanakkor az akár a 20-30 százalékot is elérheti.
A kérdés az egész kínai pénzügyi rendszerre destablizáló erőként hathat, azt számos gazdaságelemző a legnagyobb veszélyforrások egyikeként említi. A Fitch nemzetközi hitelminősítő egy január eleji jelentésében úgy fogalmaz: a növekvő hitelállomány, s főleg a helyi hitelek jelentette veszélyek, az ország növekedési modellje elé is akadályokat állít, de annak további nagyütemű bővülése az ország szuverén hitelbesorolásán is ronthat.
A Moody’s hétfőn arra is figyelmeztetett: a kínai kormánynak a bruttó hazai termék 30 százaléka alatt kellene tartania az ország adósságállományát, mivel a nem teljesítő hitelek potenciálisan magas aránya miatt azok kifizetése végső soron a központra fog hárulni. (MTI)

Scroll To Top