Mol-Ina-ügy – Novi list: a héten két orosz cég is Zágrábban tárgyal az INA-ról - Gazdasagportal.hu

Mol-Ina-ügy – Novi list: a héten két orosz cég is Zágrábban tárgyal az INA-ról

Az INA esetleges megvásárlásáról és az adriai olaj- és gázmezők kiaknázásáról tárgyaltak szerdán a Rosznyeft orosz energetikai vállalat képviselői Zágrábban – írja nem hivatalos forrásokra hivatkozva a Novi list csütörtöki internetes kiadása.

A lap információi szerint hasonló céllal érkeznek pénteken Zágrábba a Gazpromnyeft képviselői is.
A gazdasági minisztériumban az oroszokkal kapcsolatos információt nem kívánták megerősíteni, míg az esetleges amerikai érdeklődést az INA részvényei iránt, találgatásoknak nevezték, amelyeket nem kommentáltak.
A lap emlékeztet, hogy mindkét orosz vállalat érdekelt a Mol INA részvényeinek megvásárlásában és megvennék a horvát kormány INA-ban meglévő tizenkilenc százalékos részesedését is, amit Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes januárban Zágrábban meg is erősített.     Dvorkovics szerint az orosz cégeket szívesen látják Horvátországban, és  semmi okát nem látja, hogy ne jelenjen meg még több orosz vállalat. Véleménye szerint az oroszok nagyon fontosnak tartják a horvát energetikai szektort.           Korábbi sajtóértesülések szerint a horvát fél abban reménykedett, hogy a Mol 49 százalékos INA-részesedését a Rosznyeft vagy más orosz cég veszi át, ám az ukrajnai beavatkozás után ezt sem az Egyesült Államok, sem  az Európai Unió nem nézné jó szemmel.(MTI)

Scroll To Top