Mol-INA-ügy – Megkezdődött Sanader perének fellebbviteli tárgyalása a horvát legfelsőbb bíróságon

A horvát legfelsőbb bíróság megkezdte hétfőn Ivo Sanader volt miniszterelnök perének fellebbviteli tárgyalását a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében – jelentette hétfőn a horvát köztelevízió (HRT).

A volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt.
A fellebbviteli tárgyalásra öt napot irányzott elő a legfelsőbb bíróság háromtagú tanácsa, de magára az ítélethozatalra akár egy hónapot is várni kellhet – jegyezte meg a HRT.
A védelem szerint a megyei bíróság törvénysértően járt el Sanader ügyében, míg a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) azért fellebbezett, mert elégedetlen a kiszabott tíz év börtönbüntetéssel. A vád képviselője azt kéri a legfelsőbb bíróságtól, hogy 15 évi szabadságvesztésre növelje a volt horvát miniszterelnökre a Hypo Bank- és a Mol-INA-ügyek egyesített perében kiszabott büntetést.
A HRT szerint amennyiben a horvát legfelsőbb bíróság megerősíti a megyei bíróság ítéletét, az nagyban erősítené a horvát kormány esélyeit a Mol ellen indított nemzetközi perben, és további nyomásként nehezedne a magyar igazságszolgáltatásra, hogy tegye lehetővé Hernádi Zsoltnak, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának a kihallgatását.
A Jutarnji list című lap ugyanakkor megjegyzi: bármilyen ítélet is születik, azt a horvát alkotmánybíróság, illetve a strasbourgi emberi jogi bíróság is vizsgálni fogja egy további fellebbezés esetén.
Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett – a veszteséges gázüzletág kivételével.
A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.(MTI)

Scroll To Top