Mol-INA-ügy – Három ideiglenes megoldást kért az INA-nak a horvát gazdasági miniszter

Három ideiglenes megoldást kért az INA-nak a horvát állam nevében Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter Párizsban, a Mol és az INA között hétfőn indult választottbírósági eljáráson – írta honlapján a Vecernji List című zágrábi napilap.

A beszámoló szerint Vrdoljak és a horvát államot képviselő jogászok az eljárás első napján ismertették azokat az érveket, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy törvényellenes a Mollal az INA irányítási jogairól, illetve a gázüzletágról kötött szerződés, ezért ideiglenes megoldásokat kértek a testülettől. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara döntőbíróságától az kérik, hogy tiltsa meg a Mol INA-részvényeinek tervezett eladását, két horvátországi finomító bezárását, valamint a továbbiakban az INA-ban dolgozók elbocsátását. Ez utóbbi kérést azzal indokolták, hogy a Mol vezetésének öt évében a dolgozók 18 százalékát, 3500 embert bocsátottak el. Emellett Vrdoljak szerint nem fektettek be a finomítókba és a horvát olajipari vállalat fejlesztésébe.
A horvát kormány érvelése az Ivo Sander egykori miniszterelnök ellen hozott elmarasztaló ítéleten alapul. A Sanader elleni ítélet szerint a volt horvát kormányfő pénzt fogadott el a Moltól, hogy a cég megszerezhesse az irányítási jogokat az INA felett. A Mol többször is visszautasította ezt a vádat.
A Vecernji List cikke szerint a Mol érvelését egy ügyvédi csoport ismertette, és az ügyet elsősorban politikai irányból közelítették meg.
Az újság információi alapján a párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági kamara döntőbírósága egy-két hónapon belül dönthet a horvát fél ideiglenes megoldással kapcsolatos kérelméről.
A hétfői tárgyalásokról hivatalosan egyik fél sem nyilatkozott, közlésük szerint azért, mert ez még csak az első meghallgatás volt, és az eljárás akár két évig is eltarthat.
A Reuters hírügynökség tudósítása szerint Ivan Vrdoljak miniszter a horvát állami televíziónak Párizsból nyilatkozva azt mondta: a tárgyalásos megállapodást részesítik előnyben. Szeptemberben folytatnák a megbeszéléseket a Mollal, de ha nem tudnak megállapodni, akkor a bíróságnak kell döntenie.
A Slobodna Dalmacija című napilap honlapján közölt információk szerint a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara döntőbíróságának határozatai ellen nem lehet panaszt benyújtani vagy azokat utólag kétségbe vonni.(MTI)

Scroll To Top