Milyen izgalmakat tartogat 2017 a tőzsdéken?

2017
Trump beiktatása, a britek esetleges elszakadása, holland, francia, német választások és teljesen ellentétes jegybanki politikák. Számos izgalmat tartogat az idei év, mely biztosan nem múlik el nyomtalanul a tőzsdéken – mondta el Kiss Tamás, az Equilor Private Banking referense.

Ma is pozitív hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a vártnál magasabb kínai PMI adat hatására. Japánban kereskedési szünnap van, az idén a Fed jegyzőkönyve és az európai inflációs adatok lehetnek az első olyan események, melyek felrázzák a piacot az ünnepek után.

Pozitív meglepetést okozott a kínai feldolgozóipar. A Caixin által mért, kisebb és közepes vállalatok megszondázásán alapuló indexe decemberben 51,9 ponton állt, miközben az előzetes várakozások mindössze 50,7 pontról szóltak a novemberi 50,9 pont után. A mutató tavaly július óta a bővülést jelző 50-es határérték felett tartózkodik.

Tovább emelkedik 2017-ben az olaj árfolyama, a Brent kereskedése már 57 dollár felett áll. A legfrissebb hír szerint Kuvait már vissza is vágta termelését, napi 130 ezer hordóval. Ezzel 2,75 millió hordóra csökkent kitermelése. Az olaj árának emelkedése a jelenlegi helyzetben támogatja a részvényralit.

A török líra a reggel közölt inflációs adatok után ismét gyengülni kezdett, mivel a decemberi adat a várnál jóval magasabb áremelkedést mutatott mind éves, mind havi alapon. A maginfláció 7,5%-on áll a várt 7,1% helyett. A hétvégi terroresemény után még kevesebb az esélye, hogy a rendkívüli állapotot feloldanák.

A várhatóan megugró német fogyasztói árindexre és az Egyesült Államokból érkező ISM feldolgozóipari indexre figyelünk a mai nap. A dollár korrigálni kezdett ma hajnalban, azonba a fő trend továbbra is az amerikai deviza erősödésének irányába mutat, ezért a korrekciós hullámban kedvező short belépési lehetőség adódhat az euró-dollár keresztben.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top