Mi áll a részvénypiaci emelkedés mögött?

Az elmúlt napokban a részvénypiacok látványosan ledolgozták az évvégi esést, és visszaemelkedtek a tavaly decemberi szintre – mindezt gyakorlatilag úgy, hogy szinte minden fontos gazdasági előrejelzés lassulást mutat. Mi lehet mégis a mostani részvénypiaci emelkedés mögött – erre kereste a választ a K&H Alapkezelő.

 

Az év végén történt 13 százalékos esést követően mára sikerült visszaerősödnie a részvénypiacnak, miközben a legfontosabb gazdasági indikátorok romlást, lassulást mutatnak. „Az év végi drasztikus részvénypiaci korrekció mögött alapvetően három fő ok húzódott meg: egyrészt az USA-Kína között egyre jobban elmérgesedő kereskedelmi háború, másrészt a kamatemeléssel és jegybanki kötvényeladással kilátásba helyezett jegybanki szigorítások (QT: quantitative tightening), végül pedig a kínai gazdasági lassulás keltette aggodalmak. E három tényező nagymértékben elbizonytalanította a befektetőket, és komoly esést okozott a tőzsdén. Az elmúlt hetekben azonban a befektetők választ kaptak a félelmeikre, a megnyugvás pedig egyértelműen pozitívan csapódott le a részvénypiacon” – mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Megnyugodhatnak a befektetők

Az elmúlt hetekben a jegybankárok és gazdaságpolitikai vezetők arra törekedtek, hogy kisimítsák a lassuló gazdasági ciklust, és választ adjanak a világgazdaság növekedése kapcsán fölmerült aggodalmakra. „A világgazdaság fölött közel másfél éve lebegő USA-Kína kereskedelmi konfliktusban tűzszünetet kötöttek és láthatóan kompromisszumkészek lettek a felek. A két nagyhatalom higgadtabb magatartását máris pozitívan értékelték a befektetők. Emellett a jegybanki politikában is fordulat történt, hiszen a jelenlegi várakozások szerint a Fed tavasszal leállítja a mérlegfőösszeg csökkentési programját, és az elemzők a következő egy évben nem is várnak további kamatemelést. Ez utóbbit valószínűsíti, hogy a legutóbbi jegybanki nyilatkozatok szerint sem biztos, hogy szükségesek további kamatemelések. Mindeközben pedig Kína egyre több gazdaságélénkítő lépést vezet be annak érdekében, hogy a gazdasági lassulás ütemét mérsékelje” – tájékoztatott a fő okokról Kovács Mátyás.

 

„A fenti folyamatok jól láthatóan megnyugtatták és kedvező irányba mozdították a befektetőket, így a várakozásaink szerint a feltörekvő részvénypiacon és az amerikai tőzsde esetében folytatódhat az emelkedés. Az EU részvénypiaccal kapcsolatban azonban egyelőre még sok a bizonytalanság, hiszen az autókereskedelmet várhatóan korlátozó amerikai védővám bevezetése, valamint a közelgő Európai Uniós parlamenti választások és a még mindig sok bizonytalanságot jelentő Brexit továbbra is sok aggodalmat jelent” – tájékoztatott a befektetési szakember.

 

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 206 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2200 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

 

 

K&H Bank

  1. III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 286 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3 133 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 45,1 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. III. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 990 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 823 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 167 milliárd forint

 

 

K&H Biztosító

  1. III. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,6 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 168,6 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,2 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,2 milliárd forint

Scroll To Top