Merkel: kétséges a jövő heti uniós csúcs sikere

A német kancellár szerint még nyitott kérdés, hogy sikerül-e a jövő heti uniós csúcson megállapodásra jutni az EU 2030-ig szóló éghajlatvédelmi és energiapolitikai célkitűzéseiről.

Angela Merkel csütörtökön Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) a milánói Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) és a jövő heti uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében kiemelte: előfordulhat, hogy nem a következő csúcstalálkozón véglegesítik az úgynevezett klíma- és energiapolitikai keretprogramot, hanem csak később.
Türelemre és kitartásra van szükség, mert valamennyi tagállam helyzetét és lehetőségeit figyelembe véve kell dönteni a célokról – tette hozzá.
Németország kész támogatni a gazdaságilag gyengébb tagállamokat az energiarendszerek modernizálásában, és akár a kötelező mértéket meghaladó előrelépést is vállal, de minden tagállamtól “méltányos hozzájárulást” vár el a közös erőfeszítésekhez – hangsúlyozta Angela Merkel.
Az Európai Bizottság javaslata szerint 2030-ig 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest, a megújuló forrásból származó energia arányát pedig 27 százalékra kell emelni az energiafogyasztásban.(MTI)

Scroll To Top