Csökkent az infláció szeptemberben az EU-ban

Szeptemberben éves alapon 0,4 százalékos infláció volt az Európai Unióban (EU) az augusztusi 0,5 százalék után – szerepel az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak csütörtöki közleményében. Utoljára 2009 októberében volt ilyen alacsony az uniós infláció.

Az eurózónában 0,3 százalékos infláció volt szeptemberben, előtte 0,4 százalékos augusztusban, és itt sem volt 2009 szeptembere óta ilyen alacsony a fogyasztói árak növekedése, mint most.
Az eurózónában az energiaárak 2,3 százalékkal csökkentek, az élelmiszerek, a dohánytermékek és az alkoholos italok ára 0,3 százalékkal nőtt, a nem energetikai ipari termékek ára 0,2 százalékkal emelkedett, a szolgáltatások 1,1 százalékkal drágultak.
Az Eurostat által számolt harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján szeptemberben 1,4 százalékos defláció volt Bulgáriában, 1,1 százalékos Görögországban és 0,5 százalékos Magyarországon. A fogyasztói árak éves szinten a legjobban Romániában (1,8 százalék), Finnországban (1,5 százalék) és Ausztriában (1,4 százalék) nőttek.
(MTI)

Scroll To Top