Megújítja tagságát Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban - Gazdasagportal.hu

Megújítja tagságát Magyarország a Nemzetközi Beruházási Bankban

Egyetértési nyilatkozatot írt alá Magyarország korábbi Nemzetközi Beruházási Banki (NBB) tagsága tervezett megújításáról Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter és Nyikolaj Koszov, az NBB elnöke szerdán Budapesten – közölte a minisztérium az MTI-vel.

A moszkvai székhelyű, többoldalú NBB fejlesztési projektekre, beruházásokra nyújt közép- és hosszú távú hiteleket. Az 1970-ben alapított bank tevékenysége az elmúlt két évben a modern nemzetközi normákhoz igazodva gyökeresen átalakult. Új kormányközi megállapodás keretében átdolgozták a bank alapítását és működését szabályozó dokumentumokat is – olvasható a minisztérium tájékoztatásában.
A közlemény szerint az új alapokra helyezett bank céljai, működési stratégiája és hitelezési mechanizmusa egybevág a magyar nemzetgazdaság fejlesztésére kidolgozott elképzelésekkel, illeszkedik a “keleti nyitás” politikájához.
A tagság megújításától a magyar fél azt várja, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank elősegíti az ország gazdaságpolitikai céljainak megvalósítását, egyebek mellett a többi NBB-tagországgal való együttműködés erősítését – közölte a minisztérium.
Magyarország tagsági jogviszonya megújításának részleteiről várhatóan az NBB tanácsának 2014 novemberi szófiai ülésén döntenek.(MTI)

Scroll To Top