Külföldi sajtó Magyarországról – Der Standard, Rzeczpospolita: Orbán Viktor miniszterelnök politikájáról

Orbán Viktor miniszterelnök politikájáról és az arra adott európai reakciókról közölt cikket az osztrák és a magyar államfő szerdai budapesti találkozójához kapcsolódóan a Der Standard című liberális osztrák napilap.

Felfoghatatlan, hogyan hagyhatják magukat az orruknál fogva vezetni Orbán Viktor európai partnerei – vélekedett jegyzetében Gregor Mayer, a lap budapesti tudósítója. Amikor Heinz Fischer osztrák szövetségi elnök szerdán hivatali partnerénél, Áder Jánosnál tesz látogatást, tudnia kell: Áder végül minden törvényt aláír, amelyet Orbán előterjeszt. Így volt ez annál a földtörvénynél is, amelynek alapján most “kisajátítják külföldi gazdák birtokait” – fogalmaz a tudósító.
A szerző szerint az EU eddigi ártalmatlan reakcióitól Orbán csak megerősítve látja magát “autoriter rohamaiban”, Fischer budapesti látogatása pedig értelmetlen rutingyakorlat csak, ha Bécs nem száll síkra határozottan azért, hogy az eddiginél “komolyabb fegyverzetet” sorakoztassanak fel az Orbán-kormány ellen az európai színtéren.
http://derstandard.at/2000006840097/Ungarns-Bodengesetz-Schwerere-Geschuetze-noetig
A Rzeczpospolita szerdán Jaroslaw Gizinskinek, a jobbközép napilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó külpolitikai szerkesztőjének terjedelmes véleménycikkét közölte a vasárnapi önkormányzati választásokról.
Elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy az elsöprő győzelem után a Fidesz rendelkezésére álló három és fél “választásmentes” év lehetővé teszi az ország makrogazdasági helyzetét javító – például a nagy államadósságot csökkentő – népszerűtlen döntések meghozatalát. Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédében azonban a várakozások ellenére nem tért ki a hosszú távú strukturális változásokra, ehelyett főként a kormány eredményeire összpontosított.
A cikk a Fidesz győzelmének okai között említi “a választók tetszésének elnyerésére irányuló” intézkedéseket – első helyen a rezsicsökkentést -, továbbá a devizahitelesek segítését. A választási eredményre Gizinski szerint a leginkább a baloldal gyengesége hatott ki, s a baloldali pártok kompromisszumképtelensége miatt az ország második legerősebb pártja a Jobbik lett.(MTI)
http://www.rp.pl/artykul/1148744-Wegierskie-samorzady-dla-Fideszu.html?p=1

 

Scroll To Top