Meghalt 51 beteg, 780-nal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 51, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 780 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 829 595 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 814 805-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 800 368-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 380-ra, a gyógyultaké 655 959-re emelkedett.
Az aktív fertőzöttek száma 115 029. Kórházban 1836 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 16 210-en vannak, a mintavételek száma 5 687 117-re nőtt.
Kiemelték, hogy a regisztráltak száma meghaladja az 5,1 milliót és 87 százalékuk már túl van az oltáson, ezzel Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 49,4 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 32,6 százalékos átlaggal.
Hozzátették: az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer-, Szputnyik és AstraZeneca-oltások foglalhatók, és már nem kell sms-értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak.
Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert „a járványból egyedül az oltás jelenti a kivezető utat”. Az érvényes regisztrációval rendelkezők interneten is tudnak időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu oldalon.

Kitértek arra, hogy már le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemben működő ingyenes mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, lehetőséget adva a védettségi igazolvány kiváltására. Azt írták, hogy a Google Play áruházban az „EESZT alkalmazás”, az App Store-ban pedig az „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind a beoltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (például mozik, színházak, koncertek, fesztiválok, sport- és egyéb rendezvények szervezői vagy akár az éttermek) dolgát. Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód-leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató beoltott-e – tették hozzá.
A védettségi igazolványok postázása folyamatos, az igazolványt már az első oltás után kiállítják – írták a honlapon, hozzátéve: az esetleges problémákat az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki ellenőrizni szeretné, hogy az oltóorvos rögzítette-e az oltását, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.
„Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – hangsúlyozták.
Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel, és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.
Kérik, hogy az oltásra az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, és ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal a hozzájáruló nyilatkozatot.
Felhívták a figyelmet arra, hogy továbbra is elengedhetetlen az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, azt szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse a háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló, enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását – tették hozzá.
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (143 073) és Pest megyében (110 933) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (45 856), Győr-Moson-Sopron (44 100) és Hajdú-Bihar megye (42 297). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 596).(MTI)

Scroll To Top