Londoni elemzők: továbbra is lehetséges a 3 százalék alatti MNB-alapkamat

Továbbra is lehetséges, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata 3 százalék alá süllyed a jelenlegi enyhítési ciklus végére – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. Hangsúlyozták azt a véleményüket is, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó újabb program várhatóan nem lesz olyan radikális, mint amilyentől a piac tart.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokra szakosodott közgazdászai az alapkamatot 0,25 százalékponttal 4,00 százalékra csökkentő előző napi monetáris tanácsi döntésre és Matolcsy György MNB-elnök azt követő tájékoztatójára visszatérő szerdai elemzésükben közölték: fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy a magyar jegybank alapkamata 2,50 százalékig csökken.
A ház elemzői az MNB inflációs prognózisára is lefelé ható kockázatokat látnak, abban az esetben, ha a kormány újabb 10 százalékos háztartási energia-árcsökkentést érvényesít. A Bank of America-Merrill Lynch szakértőinek becslése szerint újabb hatósági közműdíj-csökkentés esetén még 2014 végén is az MNB 3 százalékos célja alatt lesz az éves összevetésben számolt magyarországi infláció.
A cég londoni közgazdászai felidézték Matolcsy György előző napi kijelentését arról, hogy az MNB-alapkamat 3,00-3,50 százalékig süllyedhet a jelenlegi enyhítési ciklus végére. A BofA Merrill Lynch Global Research elemzői szerint ez „nincs messze” a ház által érvényben tartott, 2,50 százalékos MNB-kamatmélypontot valószínűsítő előrejelzéstől.
Hangsúlyozták: ez az előrejelzésük figyelembe veszi a cég amerikai gazdaságelemző stábjának prognózisát is, amely szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2015 nyara előtt – vagyis a következő két évben – nem hajt végre kamatemelést.
A City elemzői közösségében mindazonáltal nem a 3,00 százalék alatti MNB-kamatmélypont a konszenzusos előrejelzés; a londoni elemzői prognózisok zöme 3,25-3,50 százalékos kamatszinten valószínűsíti a magyar jegybank enyhítési ciklusának végpontját.
A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai ugyancsak szerdán összeállított elemzésükben közölték: véleményük szerint az MNB-elnök előző napi tájékoztatóján elhangzottak alátámasztják a cég azon prognózisát, hogy a magyar jegybank jelenlegi enyhítési ciklusa a 3,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban – a ház korábbi várakozásával ellentétben – most már valószínűtlen, hogy az MNB szeptemberre eléri a 3,50 százalékos alapkamatot; ez inkább a negyedik negyedév végére várható, tekintettel azokra az utalásokra, hogy az egyes kamatcsökkentések mértéke az eddigieknél kisebb, akár 0,10 százalékpont is lehet.
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerdai értékelésükben kitérnek a devizahitelesek megsegítését célzó újabb kormányzati tervekre. Közölték: véleményük szerint kevéssé valószínű, hogy a kormány a hitelszerződések átfogó, visszamenőleges módosítását tartalmazó radikális megoldáshoz folyamodik, tekintettel arra, hogy ezt bonyolult és elhúzódó jogi procedúrák követnék, ráadásul ez a változatot valószínűsíthetően az EU is erőteljesen ellenezné.
A ház szakértői szerint a 34 milliárd euróhoz közelítő hivatalos devizatartalék elégséges finanszírozási fedezetet nyújtana 2013-2014-re még a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is. Ha azonban a magyar kormány a radikális megoldást választja, és visszamenőleges hatállyal felülvizsgálja a devizahitel-szerződéseket, az aggodalmakat keltene a piacon az adósságszolgálat teljesítése melletti elkötelezettséggel kapcsolatban is, és ennek egyik potenciális következménye lehet a külső finanszírozási források bezárulása akár középtávra is – vélekedtek szerdai elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai.(MTI)

Scroll To Top