Londoni elemzők továbbra is célszint alatti magyar inflációt várnak

A következő hónapokban várható kisebb gyorsulás ellenére is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célszintje alatt marad a belátható előrejelzési távlatban a magyarországi infláció üteme, és ez növeli annak az esélyét, hogy az MNB jóval 4,00 százalék alá, akár 3,00 százalékig is csökkentheti alapkamatát a jelenlegi enyhítési ciklus végére – jósolták a várakozásoknak megfelelő áprilisi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

A KSH adatai szerint a múlt hónapban 1,7 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak a márciusban mért 2,2 százalék után.
Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni házak felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői 1,6-1,8 százalék közötti előrejelzéseket adtak az áprilisi inflációra.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a keddi adatismertetés után közölték: várakozásuk szerint a dezinflációs folyamat most átmenetileg megfordul, de az inflációs ütem így is kényelmesen az MNB-célszint alatt marad. A ház londoni elemzői 2,0-2,5 százalék közötti ütemeket várnak a következő hónapokra, de azt is valószínűsítik, hogy a tervezett újabb közüzemi díjcsökkentések hatására a nyár végére ismét 2 százalék alá lassul az éves infláció.
A JP Morgan szakértői közölték: az idei év egészére 2,2 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon.
A ház elemzőinek keddi előrejelzése szerint ha a következő árcsökkentési csomagot nem követik később még további közműdíj-csökkentések, akkor 2014-ben – az idei mélypontból eredő negatív bázishatások belépésével – valószínűleg ismét gyorsulni fog az inflációs ütem. A JP Morgan szakelemzői ennek alapján jelenleg 2,8 százalékos átlagos inflációval számolnak jövőre.
Hangsúlyozták ugyanakkor annak a lehetőségét is, hogy a javuló mezőgazdasági kilátások a ház által vártnál nagyobb visszaesést okozhatnak az élelmiszerek árinflációjában.
A JP Morgan szakértői ennek alátámasztására felidézték az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) prognózisát, amely szerint az idén rekord szemestermény-hozam várható – 9 százalékkal magasabb a 2011-ben mért előző csúcsnál -, és a globális búzatermés is erőteljesen, 5 százalékkal emelkedik a tavalyi gyenge betakarítás után.
A JP Morgan londoni elemzői mindezt egybevetve fenntartották azt az alapeseti előrejelzésüket, hogy az MNB 0,25 százalékpontos lépésekben 4,00 százalékig csökkenti alapkamatát. A ház szakértői szerint ugyanakkor nőtt a még hosszabb ideig tartó enyhítési ciklus esélye. Közölték: ha a globális kockázati környezet továbbra is kedvező lesz, és a forintárfolyam jórészt stabil marad, akkor véleményük szerint a jegybanki alapkamat az év végére 3,00-3,50 százalékig is csökkenhet.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői azt emelték ki keddi értékelésükben, hogy jóllehet az MNB eddig 2,25 százalékponttal csökkentette alapkamatát, az enyhítési ciklus eddigi időszaka alatt azonban így is emelkedtek a reálkamatok, mivel az infláció a kamatcsökkentés ütemét meghaladó mértékben lassult.
A Barclays londoni szakelemzői kimutatták, az enyhítési ciklus kezdete előtt 1,5 százalék körüli volt a jegybanki alapkamathoz viszonyított reálkamat Magyarországon, áprilisra azonban 3 százalék fölé emelkedett.
A cég szakértői szintén számolnak a magyarországi infláció időleges visszagyorsulásával a második negyedévben, ugyanakkor azt jósolták keddi előrejelzésükben, hogy a közüzemi díjak tervezett további csökkentésének hatására a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció később 1 százalék környékére lassul.
A Barclays londoni szakelemzői mindezek alapján azt várják, hogy az MNB októberre 3,50 százalékig csökkenti alapkamatát, és ezután valószínűleg szünetet tart, felmérve az enyhítési ciklus kezdete előtti alapkamat megfelezésének piaci hatásait. (MTI)

Scroll To Top