Londoni elemzők: nem marad sokáig 100 dollár alatt a Brent

Valószínűleg nem marad sokáig a 100 dollár alatti ársávban a Brent olajféleség ára – jósolták kedden londoni iparági elemzők, miután a globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri nyersolajfajta hordója kilenc hónap óta először a 100 dolláros lélektani határszint alá csökkent.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays – amely rendszeres olajpiaci helyzetértékeléseket is közöl – a keddi piaci fejlemény nyomán összeállított gyorselemzésében kimutatta, hogy a mindenkori legközelebbi határidőre szóló Brent-kontraktusok árfolyama 2012. július 25. óta most került először 100 dollár alá.
A ház szakelemzői kimutatták azt is, hogy az OPEC-csoport termékkosarának átlagára 191 napig járt folyamatosan 100 dollár felett, mielőtt – szintén kedden – ugyancsak 100 dollár alá süllyedt.
A Barclays londoni szakértői közölték, hogy bár rövid távra nem zárják ki a nyersolaj további gyengülését, arra sem számítanak azonban, hogy az árszint „berendezkedik” a 100 dollár alatti sávban. A cég elemzői szerint nem valószínű, hogy a Brent-árfolyam a második negyedév után is még ebben a tartományban lesz.
A ház szerint a 100 dollár alatti Brent-árfolyam kialakulásának fő tényezői között voltak a más árupiaci befektetési eszközökben zajló eladási nyomás átháruló keresztáramlatai, valamint a legutóbbi gyenge amerikai és kínai makrogazdasági adatfolyamok.
A Barcalys egyébként nemrégiben jelentősen csökkentette idei évre szóló átlagos olajár-előrejelzését, azzal a véleményével indokolva a felülvizsgálatot, hogy a korábban vártnál nyugodtabb a geopolitikai környezet a globális nyersolajellátás szempontjából kulcsfontosságú térségekben, és a piac is egyensúlyban van. A cég mindazonáltal így sem vár 100 dollár alatti Brent-átlagot 2013-ra: a Brent idei egész éves hordónkénti átlagárára adott becslését az eddigi 125 dollárról 112 dollárra, a nyugati félteke irányadó típusa, a West Texas Intermediate (WTI) 2013-as átlagárára szóló prognózisát 108 dollárról 95 dollárra módosította. (MTI)

Scroll To Top