Bostoni robbantás – Fekete szalagot viselnek a londoni maraton versenyzői

Fekete szalagot viselnek majd a vasárnapi londoni maraton versenyzői, és a start előtt 30 másodperces csenddel emlékeznek meg a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet áldozatairól – jelentették be kedd este a londoni sportrendezvény szervezői.

A minden áprilisban megrendezett londoni maraton Európa legnagyobb ilyen jellegű rendszeres sporteseménye. A vasárnapi versenyen az előzetes regisztrációs adatok alapján 36 ezren állnak rajthoz, köztük olyan hírességek, mint Mo Farah, a britek kétszeres olimpiai bajnok futója, aki a tavaly nyári londoni olimpián az 5000 és a 10 000 méteres távon is aranyérmet nyert.
A díjakat Harry herceg, II. Erzsébet királynő unokája adja majd át. Az udvar szóvivője kedden közölte, hogy ebben a tervben nincs változás.
A Greenwich és a Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – között kijelölt útvonal mentén várhatóan félmilliós nézőközönség sorakozik fel.
Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka kedd este hivatalosan is bejelentette, hogy a londoni rendőrség megkezdte a vasárnapi verseny biztonsági előkészületeinek felülvizsgálatát. Sir Bernard mindazonáltal csak annyit árult el, hogy a tervezettnél több rendőr lesz a londoni maraton útvonala mentén, és az eredeti tervekben szereplőnél nagyobb területet kutatnak át a biztonsági szolgálatok.
A Scotland Yard vezetője hozzátette ugyanakkor: nincs ok annak feltételezésére, hogy a londoni maraton biztonsága a bostoni merénylet nyomán bármilyen mértékben csökkent volna.
Boris Johnson, London polgármestere kijelentette, hogy jóllehet az eddig kidolgozott biztonsági intézkedések is „robusztusak”, tekintettel azonban a Bostonban történtekre, ésszerű a rendőrség és a szervezők részéről, ha „újból áttekintik” ezeket az intézkedéseket.
A brit kormány már a nap folyamán közölte, hogy a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet ellenére sem törlik a vasárnapi londoni maratoni futóversenyt.
Hugh Robertson, a sport-, média- és kulturális ügyek minisztériumának sportügyi államtitkára a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy „kérdésként sem merült fel” a nagyszabású hétvégi londoni sportesemény lemondása.
A sportügyi államtitkár hozzátette: a tavalyi – incidensektől mentes – londoni olimpia megrendezése során szerzett tapasztalatok azt jelentik, hogy London továbbra is jól felkészült az ilyen tömeges sportrendezvények biztosítására.
„Nagyon ügyeltünk arra, hogy a londoni olimpia biztonságosan lebonyolított sportesemény legyen, ne pedig olyan biztonsági művelet, amelyen sportesemények is zajlanak, és ez az az egyensúly, amelyet a londoni maratonon is tartani kell” – fogalmazott Robertson.
Nick Bitel, a vasárnapi londoni versenyt rendező London Marathon vezérigazgatója is kijelentette keddi nyilatkozatában, hogy nincs szó a rendezvény lefújásáról. (MTI)

Scroll To Top