Londoni elemzők: jövőre újrakezdi enyhítési ciklusát az MNB

Jövőre várhatóan újrakezdi enyhítési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a lassuló növekedés és a negatív infláció miatt – jósolták keddi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az MNB Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a július óta érvényes 2,10 százalékos jegybanki alapkamatot.
A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató – elemzői Londonban ismertetett devizapiaci előrejelzésükben azonban azt valószínűsítették, hogy a következő időszakban a magyar gazdasági növekedés negatív meglepetéseket okoz, tekintettel egyebek mellett arra, hogy az európai uniós fejlesztési források felhasználási üteme túljut csúcspontján.
A döntő tényező azonban az infláció, amely a Commerzbank elemzői szerint valószínűleg még mélyebbre süllyed a negatív tartományban, és a maginfláció is lefelé tart.

    A ház azzal számol, hogy ebben a környezetben az MNB 2015 első felében 1,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

A cég szakértői szerint ez, valamint az erős forint elleni esetleges intervenció jövőre valószínűleg a forint árfolyamgyengüléséhez vezet. A Commerzbank elemzői 2015 első felének végére 315 forint/euró körüli árfolyamot várnak.
Az MNB monetáris enyhítési ciklusának jövő évi újrakezdését és a forint várható valamelyes gyengülését egyaránt jósolják más nagy londoni házak is.
A City egyik legnagyobb befektetési bankja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői közölték, hogy a ház “más véleményen van”, mint az MNB monetáris tanácsa, amelynek alapállása hosszú távú kamattartásra utal. A Barclays elemzői azt valószínűsítették, hogy a magyarországi inflációs környezet és a romló euróövezeti kilátások végül ráveszik az MNB-t a kamatcsökkentési ciklus újraindítására.
A ház új táblázatos előrejelzéséből kitűnik, hogy a cég már 2015 első negyedévében újabb MNB-kamatcsökkentést vár, és azzal számol, hogy a jövő év második negyedében 1,50 százalékra süllyed a magyar jegybanki alapkamat.
Ha a magyar jegybank a következő inflációs jelentésekben a gyenge adatok miatt lefelé korrigálja 2015-re és 2016-ra szóló prognózisait, az megteremtené a lehetőséget a további kamatcsökkentésekhez – vélekedtek a Barclays közgazdászai.
Ugyanerre a következtetésre jutottak a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői. Legutóbbi értékelésükben azt valószínűsítették, hogy az MNB a decemberben esedékes inflációs jelentésben meredeken 3 százalék alá módosítja 2015-re adott inflációs előrejelzését.

    Ha a 2016-ra szóló MNB-prognózis is a jegybank 3 százalékos célja alatt lesz, akkor “visszakerülhet a monetáris tanács napirendjére” a kamatcsökkentés

– vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.
A ház szerint ugyanakkor az idei kamatcsökkentési mozgástérnek határt szab az a gazdaságpolitikai döntéshozói szándék, hogy a forint az év végéig erős maradjon.
A forintárfolyam várható rövid távú pályájáról összeállított külön elemzésükben a JP Morgan közgazdászai úgy vélekedtek: az idén még az a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók érdeke, hogy a forint ne gyengüljön a 308 forint/eurós árfolyam fölé, mivel e szint alatt tartható a közadósság-dinamika olyan pályán, amely biztosítja, hogy az államadósság-ráta 2014 végén ne legyen magasabb a tavalyi év végén mértnél. Ezzel Magyarország elkerülheti az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásának újraindítását is.
A JP Morgan londoni elemzőinek véleménye szerint ennek érdekében a magyar hatóságok valószínűleg akár intervencióra is készen állnának, ha a forint december 31. előtt a 308 forint/eurós szint fölé gyengülne.
A jövő év elején azonban a magyar pénzügyi vezetés több okból is már inkább a mérsékelt forintgyengülést pártolhatja. Egyrészt 2015 első negyedében már nem áll fenn az a kényszer, hogy a közadósság-dinamikával kapcsolatos aggályok miatt erősen kell tartani a forintot, másrészt – mivel a devizaalapú hitelek forintosításának árfolyamát 309 forint/eurón jelölték ki – a politikára nyomás nehezedhet annak érdekében, hogy a forint az átváltás idején ne legyen ennél erősebb – vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.
A ház szerint ugyanis a kormány nyilván azt szeretné majd demonstrálni az érintett háztartásoknak, hogy devizaalapú hiteleiket az éppen akkor esedékes piaci rátánál vonzóbb árfolyamon konvertálhatják.
A JP Morgan londoni közgazdászai mindezek alapján 315 forint/euró körüli szinten stabilizálódó forintárfolyammal számolnak 2015 első negyedében.(MTI)

 

Scroll To Top