Londoni befektetői felmérés: Kína és Európa a nagy globális kockázat

Kína és Európa jelenti a legfőbb lefelé ható kockázatot a világgazdaságra az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport csütörtökön ismertetett legújabb befektetői felmérése szerint.

A Barclays londoni befektetési és elemzőrészlege rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán kötvényalap-kezelői kör hangulatát.
E héten elvégzett legfrissebb vizsgálata során a ház azt a kérdést tette fel a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy szerintük mely térségek vagy országok jelentik a legnagyobb lefelé mutató kockázatot a világgazdaságra. A válaszadók 75 százaléka Kínát, 70 százaléka Európát nevezte meg.
A Kínán kívüli felzárkózó térséget a felmérésbe bevont japán intézményi befektetők 15 százaléka, Japánt 10 százaléka, az Egyesült Államokat pedig mindössze 5 százaléka sorolta a világgazdaságra kockázatot jelentő országok vagy régiók közé.
A Barclays londoni szakelemzői szerint a kínai és az európai gazdasággal kapcsolatos befektetői aggályokat alátámasztják a vártnál gyengébb áprilisi kínai és euróövezeti beszerzésimenedzser-indexek (BMI), amelyeknek első becslését a héten tették közzé.
A kínai és az euróövezeti gazdaság kilátásaival kapcsolatban más nagy londoni házak is aggályaiknak adtak hangot legutóbbi elemzéseikben.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő e hónap elején az addigi „AA mínusz”-ról egy fokozattal „A plusz” szintre rontotta a hazai valutában fennálló kínai államadósság besorolását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a kínai gazdaságba kiáramló hitelmennyiség meredek emelkedése miatt nőttek a kínai pénzügyi stabilitást fenyegető kockázatok.
A Fitch a leminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte, hogy a kínai gazdaságba kiáramló hiteltömeg 2009 óta sokkal gyorsabban nőtt a hazai össztermék növekedési üteménél. A cég becslése szerrint az „árnyék-bankrendszer” különböző formáit is beleszámítva elérhette a hazai össztermék 198 százalékát a kínai gazdaságba 2012 végéig kiáramlott teljes hitelmennyiség.
Az euróövezet gazdasági teljesítményére nagy londoni befektetési és elemzőházak szintén egyre rosszabb előrejelzéseket adnak.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a minap közölték, hogy az addigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra módosították az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.
A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő az idei európai kilátásokról befektetőknek összeállított, minap Londonban ismertetett – „A recesszió gödrében” címet viselő – új prognózisában azzal számol, hogy az euróövezet hazai összterméke 2013-ban átlagosan 0,5 százalékkal csökken, és jövőre is csak 0,8 százalékkal növekszik.
Az S&P azonban kidolgozott egy igen negatív alternatív forgatókönyvet is a vártnál esetleg hosszabb ideig elhúzódó recesszióra. Ennek megvalósulása esetén az euróövezetre még két évi recesszió várna: a Standard & Poor’s e negatív forgatókönyve szerint a valutaunió GDP-je az idén 1,6 százalékkal, 2014-ben 0,3 százalékkal csökkenne.
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző ház, az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló havi globális előrejelzésében közölte: a valutaunió gazdaságaiban a hazai össztermék 0,4 százalékos átlagos csökkenésére számít 2013 egészében. A ház eddig 0,2 százalékos idei GDP-mínuszt valószínűsített az euróövezetben, de már ez is rontott becslés volt, mivel a cég korábbi, tavaly összeállított prognózisai még 0,2 százalékos euróövezeti növekedéssel számoltak 2013-ra. (MTI)

Scroll To Top