Lendületbe jön a német gazdaság a müncheni ifo gazdaságkutató intézet szerint - Gazdasagportal.hu

Lendületbe jön a német gazdaság a müncheni ifo gazdaságkutató intézet szerint

Az utóbbi negyedévek stagnálás közeli állapota után lassan ismét lendületbe jön a német gazdaság, a hazai össztermék (GDP) az idén és jövőre is 1,5 százalékkal növekedhet a müncheni ifo gazdaságkutató intézet csütörtökön megjelent előrejelzése szerint.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága elsősorban a kőolaj világpiaci árának csökkenéséből és az euró dollárral szembeni gyengüléséből profitál, a két folyamat hatására az ukrán válság kirobbanása után “lefagyott” német gazdaság ismét élénkülni kezd – emelte ki Hans-Werner Sinn, az ifo elnöke.
A gazdaság motorját a lakossági fogyasztás és a beruházások jelentik. A fogyasztás a foglalkoztatottság további bővülése és a reálbérek emelkedése révén növekedik, a termelőkapacitások növekedő kihasználtsága pedig újabb beruházásokra ösztönzi az ismét derűlátóbb cégeket.
Az export a világgazdasági élénkülés és az euró leértékelődéséből fakadó versenyképesség-növekedés hatására jelentősen növekedik is, de az import jövőre még nagyobb mértékben bővül a hazai konjunktúra beindulása révén – áll az előrejelzésben.
A munkanélküliségi ráta az idei 6,7 százalékról 6,6 százalékra csökken 2015-ben, a foglalkoztatottak száma pedig 42,65 millióról 42,84 millióra emelkedik a 80,5 milliós országban. A lakossági fogyasztás az idén 1,1 százalékkal, jövőre 1,7 százalékkal bővül.
A beruházások értéke 2014 egészét tekintve 2,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg jövőre 2 százalékos növekedés várható. Az export az idén 3,9 százalékkal, 2015-ben 5,2 százalékkal növekedik, az import az idén 3,7 százalékkal, jövőre pedig 5,8 százalékkal bővülhet az előrejelzés szerint.
A német GDP az idei első negyedévben még 2,3 százalékkal növekedett éves szinten, a második negyedévben viszont már csak 1 százalék volt a növekedés, a harmadik negyedévben pedig 1,2 százalék. Tavaly a német GDP 0,1 százalékkal növekedett éves összevetésben, míg 2012-ben 0,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.(MTI)

Scroll To Top