Lakásáfa – Varga Mihály: a lakásépítések növekedésével számol a kormány

A kormány azzal számol, hogy az új építésű lakóingatlanok áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentésével nő majd a lakásépítések száma – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, miután a kabinet a parlament elé terjesztette áfacsökkentési javaslatát.

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány célja, hogy minél több embernek legyen reális lehetősége saját lakáshoz jutni. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett az idén nyáron elindított családi otthonteremtési kedvezményre. A célt szerinte nagymértékben segítheti a tervek szerint jövőre hatályba lépő áfacsökkentés.
Varga Mihály közölte: lehetővé akarják tenni azt is, hogy ne csak a január 1. utáni adásvételekre vonatkozzon az áfakedvezmény, hanem ha az adásvétel és a használatbavétel között nem telt el több mint két év, akkor a már folyamatban lévő új lakások értékesítésénél is alkalmazható legyen az alacsonyabb áfakulcs.
A 2016-os központi költségvetést jelentős, több mint 200 milliárd forintos tartalékkal fogadták el, így ha az áfacsökkentés miatt adóbevétel esik ki, az nem fogja befolyásolni a büdzsé mozgásterét – mondta a miniszter.
Kiemelte, hogy bár az adócsökkentés miatt valóban adóbevételkieséssel lehetne számolni, de az új lakások építésénél keletkezik annyi többlet, gazdasági növekedés, ami megtéríti a kieső bevételt. “Amit elveszítünk a réven, az megtérül a vámon” – fogalmazott.
Varga Mihály megjegyezte, hogy tavaly mintegy 9 ezer lakás épült Magyarországon, ami rendkívül alacsony szám.
A nemzetgazdasági miniszter kérdésre azt is mondta, nem tart attól, hogy az áfacsökkentés lépése miatt visszaesne a használt lakások piaca.(MTI)

Scroll To Top