Külföldi sajtó Magyarországról – Der Standard: Soros, az ellenségkép

sajto6
A Der Standard Soros, az ellenségkép címmel közölte Paul Lendvai írását kedden, aki kiemelte, hogy a magyar kormányfő nyilatkozatait vagy az általa “közvetlen vagy közvetett módon ellenőrzött” újságok kommentárjait olvasva megállapítható, hogy Soros György jelenti a legnagyobb veszélyt, és nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára.

Kifejtette, hogy Orbán Viktor 2016 májusában, a menekültválság elmélyülésekor megfogalmazott bírálatok idején “megtámadta” Soros Györgyöt, a “háttérhatalom” emberének nevezve őt, mire “a Fidesz propagandagépezetének gőzhengere azonnal akcióba lépett”, és “trágár” módon rátámadt Soros Györgyre.
Nincs személyes vonzata a Soros György alapítványára kifejtett budapesti kormányzati nyomásnak, a legfőbb cél meggyengíteni a 2018-as választás előtt a külföldről támogatott civil szektort, amely Orbán Viktor szemében a Jobbik után a Fidesz második legnagyobb ellenfele – véli a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap keddi jegyzetében.
Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője szerint a Soros alapította Open Society Alapítvány a nyomás ellenére is – bár óvatosabban – folytatni tudja munkáját magyarországi fiókszervezetein keresztül.
A tervezett új szabályozás elsősorban a kisebb szervezeteket fogja kellemetlenül érinteni, amelyek “megfulladhatnak” a sok papírozásban, vezetőik pedig a kötelező vagyonbevallással zsarolhatók lehetnek – írja a lap egy magyarországi elemzőre hivatkozva.
“Orbán Viktor ezzel a hazai színtéren újabb lépést tesz a politikai verseny korlátozására, amire az ellenzék képtelen reagálni” – állapítja meg a szerző.(MTI)

Scroll To Top