Külföldi sajtó Magyarországról – Francia lap Orbán Viktor pályafutásáról, olasz újság a Heineken-ügyről

sajto6
Orbán Viktor, az illiberális Európa zászlósa címmel közölt portrét a miniszterelnökről a Le Monde című francia balliberális napilap a Római Szerződés aláírásának hatvanadik évfordulója alkalmából közölt csütörtöki összeállításában. Az olasz La Repubblica a Heineken márkajelképeként ismert vörös csillag magyarországi betiltásáról írt, amely szerinte nemzetközi jogi vitához vezethet.

A Le Monde szerint “a magyar miniszterelnök az európai értékek semmibevételével konszolidálta a hatalmát”. A tudósító, Blaise Gauquelin a Várkert Bazárban elhangzott évértékelőt említve azt írta, hogy “Orbán Viktor az ellenzők füttyétől távol, lekötelezettjei körében és magyar zászlók sorfala előtt szereti megosztani európai vízióit”. A lap szerint a beszéd valójában arra szolgált, hogy elmondja mindazt a rosszat, amit az európai építkezésről gondol, és hogy azt a Szovjetunióhoz hasonlítsa.
“Az egykori oxfordi diáknak évek kellettek ahhoz, hogy populistává váljon” a lap szerint, a mai gondolkodása “nagyon távolinak tűnik az új Európa egykori csodagyerekének” lázadó értékeitől, akit a rendszerváltás számára modellként szolgáló 1956-os forradalom szellemisége ihletett.
Kétharmados parlamenti támogatottságával Orbán Viktor a lap szerint “a közös európai ház alapértékei ellen folytat háborút”. Miután megreformálta az igazságszolgáltatást, ellenőrzése alá vonta a sajtószabadságot, Európa keresztény örökségének és a hagyományos család védelmére kelt, s a még azt is megengedte magának az Európai Néppárton belül, hogy felvesse a halálbüntetés visszaállítását. Az egykori jogász a szuverenizmus úttörője lett, ellenzi a többsebességes Európát, és hasznosnak tartaná az Európai Bizottság jogköreit visszanyirbálni annak érdekében, hogy a megválasztott kormányok nagyobb mozgástérhez jussanak.
A Le Monde szerint Orbán politikai tehetsége egyértelmű, ez a gazdasági kritériumok betartásában is megmutatkozik, s a menekültválság idején egy közép-európai ellentábort vezetve sikerült az európai álláspontot megváltoztatnia. “A tegnapi fekete bárány ma már nincs egyedül, sőt vezéralak lett” – írta a Le Monde.
(http://www.lemonde.fr/europe/article/2017/03/22/60-ans-du-traite-de-rome-viktor-orban-le-croise-de-l-europe-non-liberale_5098775_3214.html)

A La Repubblica Orbán Magyarországa háborút indított a Heineken ellen címmel közölt kommentárt a honlapján csütörtökön. A lap a totalitarizmus jelképei elleni küzdelem mögött a magyar kormány védekező nemzetgazdasági politikáját látja. A Heineken márkajelképeként ismert vörös csillag magyarországi betiltása az olasz napilap szerint “nagy port kavaró” tévedés és nemzetközi jogi vitához vezethet.
A La Repubblica az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008-as ítéletét is felidézte, mely kimondta, hogy a vörös csillagot nem lehet mindig és automatikusan a kommunista totalitarizmus kizárólagos jelképének tartani. Az újság azt kérdezte, mi lesz az olasz San Pellegrino termékein vagy a nemzetközileg ismert Converse sportmárka által használt vörös csillaggal, amelyeknek semmi köze a kommunizmushoz. “Ideológiai merevségről” is írt a La Repubblica, amellyel a magyar kormány a magyar cégeknek igyekszik kedvezni a külföldi konkurensekkel szemben. Az olasz lap itt a Világgazdasági Fórum adatait idézte, melyek szerint Magyarország tavaly a korábbi 52.-ről a 69. helyre süllyedt a versenyképesség globális listáján.(MTI)

 

Scroll To Top