Külföldi sajtó Magyarországról – A Financial Times az EP-választásról - Gazdasagportal.hu

Külföldi sajtó Magyarországról – A Financial Times az EP-választásról

A Financial Times című brit üzleti napilap a tavasszal esedékes európai parlamenti választásokkal foglalkozó cikkében azt írta csütörtökön, hogy Európa megosztottsága nemcsak a kelet-nyugat tengely mentén lesz tapasztalható, hanem a liberálisokat és a konzervatív nacionalistákat állítja majd egymással szemben az unióban maradó 27 tagállam mindegyikében.

A cikk írója, Tony Barber kiemelte, az európai integráció “bajnoka”, Emmanuel Macron francia elnök nagyon eltérő politikai nézeteket vall, mint a “konzervatív nacionalista” Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Amennyiben a magyar kormányfő és a hozzá hasonló politikai meggyőződésűek jól teljesítenek a választásokon, elegendő befolyást gyakorolhatnak majd arra, hogy akadályozzák Macron Európáról alkotott elképzeléseinek megvalósulását az Európai Parlamentben, az Európai Bizottságban és más uniós intézményekben.

A szerző megjegyezte, hogy a magyarországi parlamenti választásokon Orbán Viktor politikai ellenfelei legyőzték a Fideszt a liberális bástyának számító Budapesten. Az idősebb, konzervatívabb, kevésbé képzett vidéki szavazók azonban a kormányfőt támogatták.
Hasonló szavazási minták érvényesültek a 2016-os osztrák elnökválasztáson és az Egyesült Királyság uniós tagságáról tartott népszavazáson is – hívta fel a figyelmet a szerző.(MTI)

Scroll To Top