Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban - Gazdasagportal.hu

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Minimálisan csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban. A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1 ezerrel, 216 ezerre csökkent a december 22-én zárult héten.

Elemzők szerény növekedésre, 219 ezres számra számítottak az egy héttel korábbi 217 ezres adat után.
Már a 197. egymást követő héten áll 300 ezer alatt ez a szám. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robosztus erősödésének jeleként értelmezik elemzők.
A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 4750-nel, 218 ezerre csökkent. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 4 ezerrel, 1 millió 701 ezerre csökkent a december 15-én zárult héten. Már a 87. egymást követő héten állt kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 1 ezerrel, 1 millió 675 ezer 750-re mérséklődött. Ez a szám 84. hete áll kétmillió alatt.
Az amerikai munkaerőpiac a teljes foglalkoztatottság körüli szinten mozog. Novemberben, csakúgy mint októberben és szeptemberben, 3,7 százalékon, 49 éve a legalacsonyabb szinten állt a munkanélküliségi ráta, a megelőző két hónapban, júliusban és augusztusban pedig 3,8 százalékos volt.
A decemberre vonatkozó munkanélküliségi adatot január 4-én ismertetik.(MTI)

Scroll To Top