Krím – Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottáról Ukrajnával kötött megállapodásokat

Az orosz biztonsági tanács pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, majd Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó javaslatot.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője elmondta, hogy egyebek között a  Fekete-tengeri Flotta megosztásáról 1997. május 28-án Kijevben aláírt egyezményről és az orosz hadiflotta krími státusáról, valamint a félszigeten tartózkodásának feltételeiről ugyanakkor megszületett megállapodásról van szó. Ugyancsak felmondják az orosz flotta tartózkodásának 2042-ig történő meghosszabbításról szóló és ahhoz kapcsolódó 2010-es harkivi szerződéseket is.
A Krím félsziget és az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisának helyet adó krími Szevasztopol város vezetői a múlt kedden írták alá a Moszkvában államközinek nevezett szerződést a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. A megállapodást a múlt pénteken az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta, így az hatályba lépett. A flottával kapcsolatos szerződések így Moszkva számára értelmetlenné váltak.(MTI)

Scroll To Top