KPMG: Magyarország javítja pozícióját az uniós források felhasználásában

Magyarország az Európai Unió 2007-2013. évi fejlesztési forrásainak felhasználásában a középmezőnyben állt a tíz közép-kelet-európai tagország között tavaly év végén a szerződéskötések és a kifizetések tekintetében, az azóta felgyorsult folyamat révén az idén várhatóan javul a pozíciója mindkét területen – közölte a KPMG tanácsadó cég szerdán legújabb felmérése alapján.

A térség tíz uniós tagállama forrásfelhasználását vizsgáló KPMG-tanulmány szerint a 2007-2013-as ciklusban a strukturális alapokon keresztül elérhető uniós források a közép-kelet-európai országok éves GDP-jének mintegy 3 százalékát teszik ki.
A 2007 és 2012 közötti időszakot áttekintő tanulmány  megállapította, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban a vizsgált tíz közép-kelet-európai országnak 180,9 milliárd euró támogatási keret jutott gazdasági és szociális kohéziójuk fejlesztésére.
A rendelkezésre álló keretből az induló projektek kedvezményezettjei a rendelkezésre álló összeg több mint 80 százalékát, 149 milliárd eurót lekötöttek az uniós társfinanszírozásban.
A kifizetések üteme egyelőre elmarad a szerződéskötésektől, hiszen 2012 végére a leszerződött források alig több mint felét, 79,4 milliárd eurót fizettek ki a kedvezményezettek részére.
A szerződéskötések területén Bulgária áll az élen: itt teljes egészében lekötötték a rendelkezésükre álló összeget. A kifizetések ugyanakkor lassan haladnak: az uniós finanszírozás 34 százaléka jutott el eddig a kedvezményezettekhez Bulgáriában.
A legtöbb uniós forrást Csehországnak sikerült lehívnia: 97 százalékos szerződéskötés mellett 62 százalékos kifizetési rátát mondhat magáénak az ország. Magyarország mindkét tekintetben a középmezőnyben áll: a szerződéskötés és a kifizetés területén is néhány százalékkal marad el a régiós átlagtól.
Nestor Andrea, a KPMG igazgatója, a közleményben kiemelte, hogy a felmérés 2012 év végén zárult, azóta a magyar kormány további intézkedéseket tett a támogatások lekötése és kifizetése területén. A legutóbbi kormányzati információk alapján múlt év végére a kifizetések jelentősen felgyorsultak: tavaly 1043 milliárd forint támogatást juttattak el a kedvezményezetteknek, az idén 1500 milliárd forint, 2014-ben és 2015-ben évi 1700 milliárd forint kifizetésével számolnak – emelte ki az igazgató.
A KPMG felmérése szerint Magyarország élen jár a pénzügyi eszközök tekintetében európai uniós összehasonlításban is. Hiteltermékeken keresztül 2012 végéig 86,2 milliárd forint visszatérítendő támogatás jutott a kedvezményezettekhez; ezt kiegészíti a garanciaprogram 12,3 milliárd forintnyi kezességvállalása, valamint a kockázati tőkealapokon keresztül kihelyezett 16,9 milliárd forint uniós forrás, az új alapok indulásával az utóbbi esetében ráadásul kiemelkedő forráskínálat várható még a program zárásáig. (MTI)

Scroll To Top