Koronavírus – Lengyelország 750 ezer embert olthatna be március végéig az AstraZeneca-vakcinával

Lengyelország az európai uniós beszerzések keretében összesen 16 millió, Covid-19 elleni vakcinát rendelt az AstraZeneca gyártótól, ebből 1,5 millió adagot az első negyedévben kapna meg, ami 750 ezer ember beoltásához elegendő – közölte pénteken a lengyel egészségügyi tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz.

A szóvivő utalt rá, hogy az Európai Gyógyszerügynökség pénteken tart sajtókonferenciát az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának engedélyezésére vonatkozó ajánlásairól.
A vakcinagyártó viszont múlt héten közölte, hogy jelentősen csökkentené az Európai Bizottsággal kötött szerződés alapján eredetileg tervezett szállítmányait az uniós tagállamoknak.
Az eddig engedélyezett, a Pfizer/BioNTech és a Moderna gyártotta vakcinákból Lengyelország az uniós vakcinabeszerzések keretében tervek szerint az első negyedév végéig 3,1 millió ember beoltására elegendő dózist kaphat.
Mindkét cég esetében azonban az utóbbi időben akadoznak az uniós tagállamokba, ezen belül Lengyelországba irányuló szállítmányok.
Lengyelországban a péntek reggel elérhető adatok szerint közel 1,1 millió oltást adtak be december 27-e óta.
Az egészségügyi tárca pénteki közleménye szerint a csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 6144 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kitörése óta kimutatott esetek száma meghaladta 1,5 milliót. Az aktív betegek száma hozzávetőleg 208,7 ezret tesz ki. A fertőzések napi növekménye az utóbbi időben stabil.

Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 65, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt 271 ember hunyt el.
A lengyel kormány csütörtökön február 14-ig meghosszabbította a járvány miatt életbe léptetett korlátozások többségét, de február 1-jétől engedélyezte a bevásárlóközpontok és kulturális létesítmények újranyitását, valamint törölte az idősek vásárlási sávját.(MTI)

Scroll To Top