Kínai média: Obama nem foglalt állást a kínai-japán szigetvitában

A japán kormányfő nem kapta meg Washington teljes támogatását a Kínával folytatott szigetvitában, vagyis Abe Sindzo amerikai látogatásának egyik fontos küldetését nem tudta teljesíteni – értékeltek a hétfői kínai lapok.

Washington óvatossága mögött az aggodalom húzódik meg a japán nacionalizmus erősödésének és a térségben ezzel járó potenciális zavarnak a veszélye miatt, de az Egyesült Államok és Kína gazdasági, politikai kapcsolata szintén fontos tényező – írja a China Daily című angol nyelvű napilap.
A Fehér Ház a jelek szerint szándékosan nem akart hangsúlyt adni a Kínával kapcsolatos kérdéseknek, különösen is a szigetvitának, amit Barack Obama elnök nem hozott szóba az Abéval folytatott találkozója utáni nyilvános megszólalásakor. Sajtóértesülések szerint az amerikai félnek nem állt szándékában feleslegesen „idegesíteni” Pekinget.
Szu Hao, a lap által megszólaltatott szakértő úgy vélte, Washington nem akart lovat adni Abe alá, attól tartva, hogy Tokió egy erős amerikai támogatással a háta mögött kevésbé cselekedne megfontoltan.
A Hszinhua hírügynökség kommentárja arra hívja fel a figyelmet, hogy Abe többször is azt hangsúlyozta, eddig „nyugodt módon” kezelte és a jövőben is ily módon áll szándékában kezelni a japán-kínai konfliktust.
Ugyanakkor – emlékeztet a szerző – az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában elhangzott előadásában Abe figyelmeztetett, „egyetlen nemzet se essen tévedésbe, vagy értékelje alul” Tokió határozottságának fokát”.
Washington Japánt egy „sakkfigurának” tekinti az ázsiai- és csendes-óceáni stratégiájában, s a szigetországért nem hajlandó feláldozni az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatokat – summázta véleményét Abe washingtoni látogatásának kínai vonatkozásairól Kao Hung, a kínai társadalomtudományi akadémia japán tanulmányokkal foglalkozó kutatója a Kínai Központi Televízióban (CCTV). (MTI)

Scroll To Top