Kimentették a lelőtt ukrán repülő legénységének négy tagját

Megtalálták és biztonságos helyre vitték a hétfőn lelőtt An-26-os ukrán katonai szállító repülőgép nyolctagú személyzetének négy tagját – közölte a Kelet-Ukrajnában folyó, “terrorellenes művelet” sajtóközpontja.

A keddi közlés szerint a gép két pilótája a szakadárok fogságába esett, a legénység két további tagjának holléte pedig továbbra sem ismeretes.
A szállítógépen utasok nem tartózkodtak, csak a személyzet hét tagja és egy szállítmánykísérő. Az An-26-os nem katonai célú szállítmányt vitt, hanem elsősorban élelmiszereket és ivóvizet a “terrorellenes erők” kötelékében szolgálóknak. A biztonsági erők tovább folytatják a kutatást a legénység eltűnt tagjai után, valamint lépéseket tesznek a fogságba esett katonák kiszabadítására.
Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője kedden újságírók előtt azt állította, hogy az orosz fegyveres erők lőtték le a kelet-ukrajnai Luhanszk megye fölött repülő katonai szállító gépet. Kijelentette, hogy az SZBU-nak “megdönthetetlen bizonyítékai” vannak erre vonatkozóan. Hozzátette, hogy a vizsgálat eredményéről még a nap folyamán beszámolnak Petro Porosenko elnöknek.
Valerij Heletej védelmi miniszter hétfőn szintén azt közölte, hogy a gépet valószínűleg orosz területről lőtték le, ezt az állítást azonban alátámasztani nem tudta. A miniszter azt jelentette az elnöknek, hogy a kelet-ukrajnai “terrorellenes műveletben” részt vevő gép 6500 méter magasan repült, így hordozható rakétával nem lehetett elérni. Eszerint a gépet egy nagyobb hatótávolságú, feltehetően orosz területről kilőtt rakétával lőtték le.
Az An-26-ost ért támadás miatt kedden újabb utasításig leállították a “terrorellenes műveletben” részt vevő légierő repüléseit a térségben, a gépek állandó támaszpontjaikon tartózkodnak.(MTI)

Scroll To Top