Kijev az orosz fenyegetés ellenére sem áll el a hadgyakorlat megtartásától a Krím közelében

Ukrajna nem áll el az előre betervezett rakétagyakorlat megtartásától az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget közelében annak ellenére, hogy a moszkvai védelmi minisztérium emiatt állítólag rakétacsapással fenyegette meg az országot – jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő leszögezte, hogy Ukrajna szuverén ország, hadgyakorlatait és fegyvertesztjeit szigorú rendben, előre betervezve és nemzetközi normáknak megfelelően hajtja végre.
Ukrajna déli részén december 1-2-án készül az ukrán fegyveres erők légi ereje hadgyakorlatot tartani, amelynek során rakétákat fognak kilőni. Liszenko hangsúlyozta, hogy a gyakorlat kizárólag a levegőben zajlik, a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával.
Ukrán hírforrások szerint az orosz védelmi minisztérium november 26-án kelt levelében arra figyelmeztette Kijevet, hogy ha megtartja a hadgyakorlatot, az orosz fél tüzet nyit az ukrán rakétákra és a csapást mér az ukrajnai kilövő állásokra is.
Sajtójelentések szerint Oroszország Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepít a Krím félszigetre. Mintegy 10 jármű – köztük négy kilövőállás két rakétaszállító konténerrel – várhatóan szerdán érkezik a félszigetre. Egy ismert orosz blogger pedig szerdán fotókat tett közzé az interneten, amelyeken állítólag az látható, hogy a Krím székvárosában, Szimferopolban harckocsik, valamint tarackágyúkat és más katonai eszközöket szállító járművek haladnak az utcákon. Az InformNapalm nemzetközi szervezet önkéntesei pedig videofelvételt tette közzé, amelyen állítólag a Krím félsziget keleti részén lévő Kercsben láthatók haditechnikai eszközök, köztük különböző típusú légvédelmi rakétarendszerek.(MTI)

Scroll To Top