Kereskedési ötlet: Rejtett lehetőség egy bankpapírban

Miközben a magyar részvénypiacon az elmúlt években elég nagy volt a csend, ez alatt a vezető amerikai és német indexek folyamatosan új csúcsokat döntögettek. Mi is lehet ennek az oka, hogy ilyen nagy eltérések vannak hazánk illetve a nyugati indexek között?

Idén január 22-én az Európai Központi Bank (EKB) bejelentette, amit a piac már nagyon régóta várt, a mennyiségi lazítást. Ennek mindösszesen annyi a lényege, hogy a központi bank állampapírokat vásárol, így közvetve pénzt juttat a befektetők zsebébe, akik ebből még több részvényt tudnak vásárolni a tőzsdén.

PENZ

forrás: finanza.com

A kérdés minden bizonnyal az lehet, hogy miért a német tőzsdére van a legnagyobb hatással ez az EKB lépés?

Az állampapír vásárlás úgy oszlik meg arányosan, ahogy a tagállamok az Európai Unió alaptőkéjét fizették be. Körülbelül a németek tették bele az egynegyed részét az egész alaptőkének, ezért a mennyiségi lazítás előnyeit is ők élvezik a legjobban. Ez a pontos oka annak, hogy a DAX30 index folyamatosan újabb és újabb csúcsokra tör, úgyhogy ez alatt a komponens cégek részvényei is folyamatosan emelkednek, mint pl. a Commerzbanké is.

A Deutsche bank után a Commerzbank Németország második legnagyobb bankja, ami jelen van több mint 50 országban köztük Magyarországon is. A cég profilja, hogy a Németországhoz kötődő vállalatok tevékenységeit segítse, de a helyi cégekkel is szoros együttműködésben áll.

 

Miért lehet most érdekes számunkra a Commerzbank részvényvásárlás?

COMMERZBANK2

forrás: commerzbank.de

A cég február második hetében tette közé negyedik negyedéves jelentését, amelyben 17%-al emelkedett a nettó profit, ami nagymértékben meghaladta a várakozásokat, így ez mindenképp jó hatással lehet a későbbiekben is az árfolyamra. Ebből egyenesen következik, hogy az egy részvényre jutó nettó profit is nőtt.

A gyorsjelentés után viszont mégsem kezdték el azonnal tépni a papírt, de az ok nem a számokban rejlik. Összességében azt lehet mondani, hogy a cég jót jelentett, de a pénzügyi igazgató büntetést helyezett kilátásba, amire az amerikai Irán ellenes szankciók megszegése miatt kerül sor.

Ez minimálisan még generálhat esést a részvény árfolyamában, de hatalmas zuhanásra már nem számítunk.

A pontos büntetés mérték kialakulása után hosszútávon mindenképp láthatjuk magasabban a Commerzbank részvényeit, ami a válság óta szépen összekapta magát (ezt mutatja az utolsó negyedéves jelentés is). Emellett a jelenlegi piaci környezet az alacsony jegybanki alapkamatokkal a vállalati hitelezést segíti elő. Ez a későbbiekben akár a céget még nyereségesebbé tudja majd tenni. Végül ne feledkezzünk meg a cikk elején említett mennyiségi lazításról sem, ami a bankpapírokra van a legkecsegtetőbb hatással.

10,5 – 11,5 Euró között érdemes pozíciót felvennünk a papírban, és hosszútávon érdemes tartani, de a stop szintet feltétlenül 9,7-es szinthez húzzuk. A jövő évtől aktuális lehet, hogy a bank újra képes lesz osztalékot fizetni, ami szintén vonzóvá teheti a beszállást.

20150225

forrás: investing.com

 

 
Források: wizzair.com, traveldailynews.com, marketwatch.com, ft.com, saxowebtrader.com, reuters.com
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top