Kamatdöntés – Elemzők újabb kamatvágást várnak

A Reuters hírügynökség elemzők körében végzett felmérése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő heti kamatdöntő ülésén újabb 25 bázispontos kamatvágással 4,0 százalékra csökkenti az alapkamatot.

A Reuters által 21 elemző bevonásával július 15-18. között végzett felmérésben konszenzus alakult ki a megkérdezettek körében arról, hogy az MNB immár sorban a tizenkettedik alkalommal ismét 25 bázisponttal csökkenti alapkamatát, miután a gazdaság az első negyedévben kilábalt a recesszióból, bár továbbra is gyengén teljesít, illetve az inflációs kilátások sem veszélyeztetik a jegybank 3 százalékos célját.
A devizahitelesek megsegítésére kidolgozott új kormányzati tervnek tulajdonított kilengés a forint árfolyamában nem volt elég ahhoz, hogy az elemzők felülvizsgálják kamatcsökkentési várakozásaikat.
A forint a tervről szóló hírek után kialakult 295 forintos eurójegyzésen is erősebb árfolyamon áll az előző, múlt havi kamatvágás előtti szintnél. A magyar 5 éves CDS-árazás is lényegesen csökkent az előző havi kamatvágás óta.
A megkérdezettek szerint a kamatcsökkentési pálya 3,75 százalékon éri el mélypontját, egynegyed százalékponttal alacsonyabban az előző, egy hónappal ezelőtti felmérésben jelzettnél. Az elemzők körében többen úgy látják, hogy megfelelő piaci kondíciók esetén a mélypont még ennél is alacsonyabb lehet.
A jövő év végi kamatszintre tett előrejelzésekben 4 százalékos konszenzus alakult ki, alacsonyabb az egy hónappal ezelőtti felmérésben kihozott 4,5 százaléknál.
A megkérdezett elemzők szerint a magyar gazdaság az idén 0,35 százalékkal növekszik majd, illetve 1,5 százalékkal bővül 2014-ben. Az infláció sem az idén, sem jövőre nem éri majd el a jegybank 3,0 százalékos középtávú célját.(MTI)

Scroll To Top