Izraeli lap szerint polgári gépek viszik a rakétákat Teheránból Damaszkuszba

Polgári teherszállító repülőgépeken vitték a Fateh-110 típusú rakétákat Teheránból Damaszkuszba – írta a Jiszráél Hajóm (Izrael Ma) című izraeli napilap kedden, iráni légitársaságokról gyűjtött amerikai titkosszolgálati információk elemzése alapján.

A lap két nappal azután tette közzé értesüléseit, hogy Izrael vasárnapra virradó éjjel az 1973-as októberi (jóm-kipúri) háború óta a legnagyobb légicsapást hajtotta végre Szíria földjén. Izraeli közlés szerint egyebek közt a szíriai rakétaprogram egyik fontos helyszínét, Dzsamraját lőtték rakétákkal, hogy megsemmisítsék az ott tárolt, a libanoni Hezbollah szervezetének szánt iráni gyártmányú Fateh-110 típusú rakétákat.
A kormányhoz közeli izraeli újság szerint az egyenként öttonnás fegyverszállítmányok sorozatát (egy Fateh-110 rakéta önmagában mintegy 3.8 tonna) a teheráni Imam Khomeini nemzetközi repülőtérről rendszerint két légitársaság, az Iran Air és a Mahan Air továbbítja.
Ezek a cégek többféle repülőgéppel végzik a fegyverszállítást Szíriába és a libanoni Hezbollahnak: civil szállítási vállalatok Boeing 767/747–eseivel, valamint Il–76-os és AN-74-es repülőkkel, amelyek tulajdonosa azonban valójában az iráni elithadsereg, a Forradalmi Gárda. Emellett alkalmanként kirgizisztáni és fehéroroszországi alvállalkozókat is beiktatnak a szállítási láncba.
Az Il-76-osok Szíriában általában a Maza katonai repülőtérre vagy a 29-es dandárnak a damaszkuszi nemzetközi repülőtér szomszédságában lévő légi bázisára érkeznek. A fegyverszállítmányok stróman cégek neve alatt kerülnek vámügyintézésre, amit a Hezbollah radikális síita szervezet vagy az iráni Forradalmi Gárda állandóan jelen lévő képviselői végeznek.
Az áru végül a szíriai hadsereg ellátási központjának Al-Tal vagy Al-Saburo nevű telepére vagy a hadiipar Al-Hamija nevű raktárába kerül. Ez utóbbi a Dzsamrajában lévő tudományos kutatóintézet szomszédságában volt.
Az iráni Forradalmi Gárda emberei különleges elbánásban részesülnek Damaszkuszban, ellenőrzés nélkül léphetnek be a repülőtéri határállomásokon.
Vannak titkos útvonalakon repülő, általában IL-76-osokkal történő fegyverszállítások is, amelyek Irak felől érkeznek Szíriába, de a polgári gépek Törökország és Libanon fölött haladnak át, és Damaszkuszban az áruterminálnál fogadják őket.
Állításait az izraeli napilap az amerikai hírszerzés nyolc hónappal ezelőtti légi ellenőrzési felvételeire alapozta. (MTI)

Scroll To Top