Infláció – Londoni elemzők: csak a globális környezet a kamatcsökkentés korlátja

A magyarországi dezinflációs folyamat mellett a globális kockázati környezet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusának fő korlátja, bár a gazdasági növekedés várható élénkülése szükségtelenné teheti a nagyarányú további kamatcsökkentéseket – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők a vártnál alacsonyabb májusi inflációs adatok keddi ismertetése után.

A tizenkét havi összevetésű infláció 1,8 százalék volt a múlt hónapban a KSH bejelentése szerint. Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy citybeli házak 1,9-2,1 százalék közötti előrejelzéseket adtak az éves májusi inflációra.
A keddi adatismertetés után a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői kiemelték, hogy a tartós és az egyéb  fogyasztási iparcikkek havi összevetésű árcsökkenése különösen figyelemreméltó, tekintettel a megelőző hónapok gyenge forintárfolyamára.
A ház elemzői szerint ez jó előjel a maginflációs folyamatok szempontjából is.
A 4cast közgazdászai szerint az általános inflációs folyamat is a dezinfláció folytatódására vall, az összes komponensre kiterjedően. Az MNB Monetáris Tanácsa – különös tekintettel a várható további közműdíj-csökkentésekre – inflációs szempontból kényelmes helyzetben van a kamatcsökkentések folytatásához; a fő korlátozó tényezőt a globális kockázatvállalási készség jelenti – vélekedtek a 4cast elemzői.
A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői a keddi inflációs adatismertetés utáni értékelésükben szintén azt emelték ki, hogy az alacsony magyarországi infláció segíti az MNB enyhítési ciklusát.
A ház elemzői ugyanakkor közölték, hogy már csak két kamatcsökkentést várnak a magyar jegybank részéről, júniusban és júliusban, és így az enyhítési ciklus végére 4,00 százalékos jegybanki alapkamatot valószínűsítenek.
A BNP Paribas elemzői arra számítanak, hogy a magyar gazdaság gyorsuló növekedése szükségtelenné teszi a további monetáris enyhítést e kamatszint elérése után.
A cég szakértői nemrégiben jelentősen javították a magyar gazdaság teljesítményére adott előrejelzésüket. Minap ismertetett, felülvizsgált prognózisukban közölték: a vártnál sokkal jobb idei első negyedévi kiindulópont alapján most már 0,7 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak Magyarországon 2013 egészében az eddig jósolt 0,4 százalékos visszaesés helyett, 2014-re pedig 1,8 százalékos GDP-növekedést várnak.
Ez a növekedési környezet azonban a BNP Paribas elemzői szerint azt is valószínűsíti, hogy akár már az idei év végén ismét felfelé ható inflációs nyomás alakulhat ki.
A ház közgazdászai e várakozásukkal indokolták azt a prognózisukat, amely szerint az MNB a 4,00 százalékos alapkamat elérése után valószínűleg leállítja az enyhítési ciklust.
Ez az előrejelzés mindazonáltal messze a londoni konszenzus felett van.
A City elemzői közösségén belül a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research)közgazdászai tartják érvényben az MNB kamatmélypontjára vonatkozó legalacsonyabb előrejelzést.
A ház szakértői minapi felülvizsgált prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs kilátások alapján, valamint a legnagyobb jegybankok várhatóan továbbra is rendkívül alacsonyan maradó irányadó kamatainak környezetében megvannak a feltételei további 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet.
Ennél magasabb, de így is jóval 4,00 százalék alatti előrejelzést tartanak érvényben a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői: az ő jelenlegi várakozásuk szerint az MNB az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát. (MTI)

Scroll To Top