Hitelminősítés – Pozitívra javította Franciaország adósosztályzati kilátását a Moody’s - Gazdasagportal.hu

Hitelminősítés – Pozitívra javította Franciaország adósosztályzati kilátását a Moody’s

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Franciaország államadós-osztályzatának kilátását a Moody’s Investors Service, mindenekelőtt a francia kormány jelentős reformprogramjával és a költségvetési konszolidáció melletti elkötelezettségével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az “Aa2” szintű francia szuverén besorolást. A Moody’s által Franciaországra érvényben tartott államadós-minősítés két szinttel marad el a lehetséges legjobb “Aaa” kategóriától.
A kilátás pozitívra javításához fűzött elemzésében a hitelminősítő hangsúlyozta: a francia kormány széleskörű és nagyratörő szerkezeti reformprogramot hirdetett meg, amely – ha maradéktalanul végrehajtják – a Moody’s véleménye szerint várhatóan jelentős mértékben korrigálja a francia gazdaság versenyképességi problémáinak alapvető okait, a viszonylag magas szerkezeti jellegű munkanélküliséget és a szerény növekedési teljesítményt.
A cég a francia osztályzati kilátás pozitívra javításának másik fő tényezőjeként azt emelte ki, hogy a francia kormány 2022-ig a hazai össztermékhez (GDP) mért közkiadási ráta több mint 3 százalékpontos csökkentését tűzte ki célul.

A nagyon magas francia közkiadások szintén nagyon magas adóterhelést tesznek szükségessé, és ez az egyik fő oka a francia gazdaság külső versenyképességi eróziójának – áll a Moody’s elemzésében.
A hitelminősítő kiemeli, hogy a francia kormány már hozzákezdett a korrekciós lépésekhez; megállapodott például a helyi önkormányzatokkal arról, hogy működési kiadásaikat a következő három évben évente legfeljebb 1,2 százalékkal emelik, más intézkedések pedig a közszféra bérköltségének és munkaerő-állományának csökkentését és az egészségügyi kiadások kordában tartását célozzák.
Mindezek eredményeként a hazai össztermékhez mért francia államháztartási hiány tavaly – 2007 óta első ízben – nem érte el a 3 százalékot, sőt a 2,9 százalékos hiánycélt sem: a 2017-es deficit 2,6 százalék volt – hangsúlyozza elemzésében a Moody’s.
A cég közölte, hogy várakozása szerint az idei államháztartási hiány a GDP-érték 2,3 százalékára csökken tovább. A Moody’s alapeseti előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a GDP-arányos francia államadósság-ráta az idén csökkenésnek indul, és a 2017-ben mért 97 százalékról nagyon fokozatos ütemben 94 százalékra csökken 2022-ig.
A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor, hogy a francia kormány arra az évre 89 százalékos államadósság-rátát tervez.
Franciaországtól – Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól – mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő már évekkel ezelőtt megvonta a lehetséges legjobb, “AAA/Aaa” államadós-besorolást. A Fitch Ratings és a Standard & Poor’s stabil kilátású “AA” – a Moody’s “Aa2” besorolásával azonos – osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú francia szuverén adósságot.(MTI)

Scroll To Top