Hiteligénylési alapok: a folyamat lépései és a hitelbírálat ideje

A hiteligénylés minden esetben egy komplikált és sokat ellenőrzött folyamat, hiszen egy bank számára sem mindegy, hogy kinek és milyen körülmények között biztosít kölcsönösszeget. Ahhoz, hogy a pénzintézetek mindenképp meggyőződjenek a hitelt igénylő fél megbízhatóságáról, hitelbírálatot végeznek.

A bankok a hitelbírálat során állapítják meg az ügyfél által kiválasztott hiteltípus kölcsönösszegének mértékét, amelyet egy adósminősítés és fedezetértékelés alapján végeznek. A bírálat során megvizsgálásra kerülnek az ügyfél adatai, a szükséges dokumentumok, illetve az egyéni, pénzintézetek által kiszabott feltételeknek való megfelelés – jövedelmi helyzet/viszony, az ingatlan értéke stb. A hitelbírálati- és döntéshozatali idő a hitelösszeg nagyságától is függ.

A hiteligénylés idejét meghatározó lépések

1. Tájékozódás és előzetes hitelbírálat

A hitel felvételének első állomása a tájékozódás. Rengeteg idő megspórolható a körültekintő informálódással. A fix jövedelem alapján már látni lehet, hogy körülbelül mekkora anyagi kapacitásunk van a havi kölcsönösszeg törlesztésére, így a rendelkezésünkre álló online hitelkalkulátorokkal már könnyedén eljátszhatunk az összeg, futamidő, és a hitel típusának variálásával.

Emellett minden banknál lehetőség van egy előzetes hitelbírálat elvégzésére is, ami a továbbiakban egy iránymutatóként funkcionál, képet alkot helyzetünkről és lehetőségeinkről.

Érdemes ilyenkor körülnézni: nemcsak saját pénzintézetünk ajánlatai, hanem a más bankok által nyújtott alternatívák között is, hiszen mindegyikük más specifikus feltételek mentén szabályozza a hitelfelvételt.

2. A hitelhez szükséges dokumentumok beszerzése

A hiteligénylés egyik legkörülményesebb része a hitelhez szükséges, bank által bekért dokumentumok összegyűjtése. Attól függően, hogy milyen hiteltípus szolgáltatásait – például szabad felhasználású személyi kölcsön vagy jelzáloghitel – és mely banknál szeretnénk igénybe venni, a bekért dokumentumok listája változhat.

Ettől függően a következő igazolásokkal érdemes előre készülni, még akkor is, ha még nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen típusú hitelt választunk:

  • munkáltatói igazolás,
  • alkalmazottként 3 hónapra vonatkozó, egy munkahelyen végzett munkáltatói igazolás,
  • nyugdíjasként folyamatos jövedelmet igazoló nyugdíjszelvény,
  • magánvállalkozóként és cégtulajdonosként APEH igazolás (ez előző adóévre vonatkozó személyi jövedelem-adóbevallás – ha nincs egy éves a vállalkozás, akkor 3 hónapra vonatkozó TB járulék teljesítéséről szóló bizonylat)
  • minimum fél évre visszamenőleg bankszámlakivonatok,
  • lakásvásárlás esetén adásvételi igazolás,
  • és fedezetként felajánlandó ingatlan tulajdoni lapja.

A dokumentumok összegyűjtése legjobb esetben is minimum egy hetet igénybe vesz.

3. Hitelbírálat

A szükséges dokumentumok benyújtása után kerül sor a hitelfelvétel legidőigényesebb részére, ami minimum három hétbe is beletelhet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az időtartam nem módosulhat, de a 21 nap alatti ügyintézéssel mindenképp számolni kell. Ilyenkor következik az értékbecslés, azaz a hitelbírálat, amikor a bankok megvizsgálják

  • a fedezetként felajánlott ingatlanok értékét/minőségét/földrajzi elhelyezkedését stb.,
  • illetve az ügyfélminősítéshez benyújtott dokumentumokat (jövedelemigazolás, hitelkérelmi nyomtatvány).

A hitelképesség vizsgálati folyamata meghosszabbodhat, ha a hitelintézetnek további dokumentumokra van szüksége a döntéshozatalhoz.

4. Szerződéskötés és hitelfolyósítás

Ha a hitelbírálat vizsgálatai során minden feltételnek megfelelünk – és semmilyen kizáró tényező nem akadályozza a hitel igénylését –, akkor a bank kiállítja a szerződéstervezetet. A megállapodás átvizsgálása után 2-3 napon belül elindulhat a hitelfolyósítás, de csak abban az esetben, ha az önerő kifizetésére és az erről szóló igazolás benyújtására már sor került.

A hitelbírálat ideje személyi kölcsön és lakáshitel esetén

A hiteligénylésnek számtalan oka és célja lehet: hirtelen tönkrement autó szervizelése, elavult elektronikai eszközök lecserélése, és a leggyakoribb esetben ház-, illetve lakásvásárlás. Ilyenkor viszonylag rövid időn belül van szükség egy nagyobb összegre, ezért nem mindegy, hogy mennyi idő alatt jutunk plusz anyagi forráshoz.

A különböző hitelek esetén – személyi kölcsön, lakáshitel – más átfutási idővel kell számolni, hiszen más feltételeknek kell megfelelni. A személyi kölcsönök esetén gyorsabb eljárásra számíthatunk, a hitelkérelem benyújtását követően 2-3 nap alatt, legfeljebb egy hét alatt megkaphatjuk a kívánt összeget. A lakáshitelek felvétele során a legjobb esetben is két hét, mire a hitelbírálatra és szerződésre szert tehetünk.

Legrosszabb esetben 1-2 hónapos átfutási idővel kell számolni, aminek leggyakoribb okai között szerepelnek a lemaradt aláírások, üresen hagyott rubrikák vagy a hiányosan benyújtott dokumentumok.

A hitelbírálat idejének gyorsasága

A hiteligénylés és az időkezelés tekintetében három dologra mindenképp érdemes odafigyelni, aminek első lépcsőfoka az előzetes tájékozódás. Ha már felkészülten és tudatosan fordulunk egy bankhoz – előre összegyűjtve a lehetséges és szükséges dokumentumokat –, egy hetet mindenképp spórolhatunk az eljárás során. A minimum átfutási idő eléréséhez szükséges még a kizáró tényezők előzetes ellenőrzése, és a dokumentumok precíz kitöltése is.

 

Scroll To Top