Gyorsjelentés 2015 Q1 – Hiába a jó gyorsjelentés, nem változtatott idei előrejelzésein a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. a jó első negyedéves eredmények ellenére nem változtatott a februárban előrejelzett 7-8 százalékos, euróban számolt, idei forgalomcsökkenési várakozásán.

Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a rendkívül bizonytalan környezet miatt még korai lenne túlzott optimizmust feltételezni. Hangsúlyozta, hogy az orosz és ukrán gazdasági-politikai helyzet, másrészt az árfolyam ingadozások is jelentősen befolyásolhatják a társaság további teljesítményét.
Hozzátette, hogy a tavalyi bázis nagyon alacsony volt, ez is hozzájárult az idei első negyedévi eredmény 61 százalékos növekedéséhez. Emellett a gyógyszergyár eredményesen csökkentette a költségeit, továbbá a pénzügyi tevékenység pozitív egyenlege is javította az eredményt.
Az első negyedévben Ukrajnában a felére esett vissza a Richter forgalma. A politikai és gazdasági bizonytalanság miatt rendkívüli mértékben csökkent a vásárlóerő, továbbá a hrivnya gyengülése is hozzájárult a bevételek csökkenéséhez. Oroszországan rubelben számolva forgalomnövekedést ért el a vállalat, de euróban ez csökkenést jelent a rubel gyengülése miatt – fejtette ki a vezérigazgató.
A kelet-európai piacon Romániában volt még számottevő forgalomcsökkenés, míg Lengyelországban enyhén emelkedtek a bevételek. A nyugat-európai országokba irányuló kivitel tovább bővült. Bogsch Erik hozzátette, hogy az Európai Unióban a bevételek ma már nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a nyugati és a keleti országok között.
A vezérigazgató hozzátette, hogy a külpiacok közül Kína és Latin-Amerika stabilan növekvő piac lesz a jövőben.
Az első negyedév eseményei közül Bogsch Erik kiemelte, hogy az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA visszaigazolta a cariprazine nevű antipszichotikum törzskönyvezési kérelmének újrabeadását. A gyógyszergyár várakozásai szerint a második negyedév végére a készítmény megkaphatja az amerikai forgalomba hozatalhoz szükséges hatósági véleményt. Ugyanerre a vegyületre vonatkozóan sikerrel zárult több olyan klinikai vizsgálat, amely szükséges az európai törzskönyvezéshez.
Áprilisban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta az Esmya hosszú távú alkalmazását a méhmióma kezelésére. Az eredeti nőgyógyászati készítmény várhatóan június végén erre az indikációra is megkaphatja a forgalombahozatali engedélyt.
A Richter Gedeon Nyrt. 87,675 milliárd forint konszolidált árbevételt és 15,044 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2015 első negyedévében, forgalma 0,7 százalékkal mérséklődött, míg a profit 61 százalékkal haladta meg a 2014 első három havit. A csoport összes árbevétele euróban 284,1 millió eurót tett ki, ami 0,8 százalékkal alacsonyabb a tavalyi első három havinál.(MTI)

Scroll To Top