Technikai elemzés: Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj – 2015.05.06

A hozamok emelkedése együtt jár az olajárak emelkedésével Rendszerint van egy konzisztens téma a pénzügyi piacokon. Most azonban nehéz megmagyarázni, mi történik. A legfigyelemreméltóbb pont az, hogy a kötvények ára mindenütt zuhan. De miért?

 • A hozamok emelkedése együtt jár az olajárak emelkedésével Rendszerint van egy konzisztens téma a pénzügyi piacokon. Most azonban nehéz megmagyarázni, mi történik. A legfigyelemreméltóbb pont az, hogy a kötvények ára mindenütt zuhan. De miért? A kötvények ára rendszerint akkor csökken (a kamatlábak emelkednek), amikor az infláció emelkedik vagy a növekedésben gyorsulás áll be. Ám infláció sehol sem fenyeget, a növekedés pedig csalódást keltő (legalábbis az USA-ban), az EKB pedig folytatja a kötvények nagy mennyiségben történő vásárlását. Mivel a rövid távú hozamok nulla vagy az alatti értékűek, a hozamgörbék világszerte meredeken emelkednek. Ez rendszerint a jövőbeli kedvezőbb növekedés előfutára. Ebben az esetben miért csökken általánosságban a részvények ára?
 • Ez talán az energiaárakban beállt fordulattal áll kapcsolatban. Az olajárak 60 $/hordó felett maradtak, mivel a líbiai termelésben lassulás következett be, Szaúd-Arábia felemelte az árakat az ázsiai szállítmányokra, és a heti API-adatok az utóbbi nyolc héten az első nettó felhasználást jelezték az USA-beli nyersolaj-készletekből. Emiatt USA-beli benzinárak emelkednek, aminek hatására az inflációs várakozások is emelkednek. Az olajárak ellátásbeli csökkenés miatti emelkedése kedvezőtlen lenne a növekedésre nézve, ellentétben a kereslet növekedése által vezérelt áremelkedéssel. Lehet, hogy a piacok enyhe stagflációt kezdenek érezni (az infláció helyreállása a növekedés helyreállása előtt). Ez minden piac számára kedvezőtlen lenne.
 • Kína szolgáltatási szektorában növekedés történt A HSBC Kína szolgáltatás szektorbeli PMI-index az előző havi 52,3-ról 52,9-re emelkedett áprilisban. Ez enyhítette a kompozit PMI-index csökkenését (51,8-ról 51,3-ra). Ez az a fajta átstrukturálás, amelyet a kínai kormány látni kíván, amint megkísérli a gazdaságot a befektetés által vezérelt növekedésről a fogyasztás által vezérelt növekedés irányába terelni.
 • Elméletben ez jó hír Új-Zéland élelmiszeripari termékeinek exportjára nézve (Ausztrália ipari anyagok exportjához képest), de mindazonáltal a keddi tejipari aukción ismét csökkentek az árak. Ezenkívül az ország munkanélküliségi rátája váratlanul 5,7%-ról 5,8%-ra emelkedett (a piac 5,5%-ra történő csökkenésre számított), a részvételi arány valamelyest csökkent. Nem jó! A béremelkedésben is lassulás állt be. A hírek további okot szolgáltatnak az Új-Zélandi Nemzeti Banknak ahhoz, hogy ne módosítson vagy akár csökkentse a kamatlábakat. Az ausztráliai hírek nem voltak annyira jók – a márciusi viszonteladói értékesítésben lassulás állt be, bár továbbra is pozitív volt –, ám ez jobb volt Új-Zéland híreinél. Az AUD/NZD pár tovább emelkedett a paritástól, amire közülünk sokan számítottak – most az 1,0640-es szinten van, a paritásról messze.
 • Mai események: Az európai nap során közzéteszik az áprilisi végleges szolgáltatási szektorbeli PMI-indexeket azon országokban, ahol múlt hétfőn publikálták a gyártási adatokat. A francia, a német és az eurózónabeli végleges előrejelzések szokás szerint a kezdeti becslésekkel azonosak. Az eurózóna márciusi viszonteladói értékesítése napvilágot lát.
 • Az EKB szokásos heti értekezletet tart, amelyen a görög bankok likviditással való ellátásáról tárgyalnak. Fennáll annak valószínűsége, hogy emelik a „korrekciós tényezőt” arra a biztosítékra nézve, amelyet a görög bankok kölcsön fejében nyújtanak, ami súlyosan érintené a görög bankrendszert.
 • Az Egyesült Királyság szolgáltatási szektorának PMI-indexe az előrejelzés szerint a márciusi 58,9-ről áprilisban 58,5-re csökkent. Miután csökkenés történt az ország áprilisi gyártási és építőipari PMI-indexében, nagy valószínűséggel a szolgáltatási szektor PMI-indexe is csökken. Ez további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az Egyesült Királyság gazdasága veszít lendületéből.
 • A nap fő mutatószáma az USA-beli áprilisi ADP foglalkoztatási jelentés lesz, két nappal a nem mezőgazdasági munkaerő-állomány közzététele előtt. Az ADP jelentésből várhatóan kiderül, hogy a magánszektorban az előző havi adathoz képest áprilisban több munkahelyet teremtettek. Bár az ADP jelentés viszonylag kevésbé jelzi előre a kezdeti foglalkoztatási adatot, a piac azt megbízható mutatószámként kezeli, ezért az ehhez hasonló adat bika jellegű hatást gyakorolna az amerikai dollárra.
 • Kanada közzéteszi az áprilisi Ivey PMI-indexet. A múlt pénteken közzétett RBC gyártási PMI-index kissé emelkedett, de az 50-es szint alatt maradt, amely elválasztja a bővülést a szűküléstől. Várhatóan hasonló fog bekövetkezni a jobban megfigyelt Ivey PMI-indexszel. Az index az előrejelzés szerint a korábbi 47,9-ről 49,2-re emelkedett. Bár az emelkedés támogathatja a kanadai dollárt, ha nem sikerül felfelé áttörni az 50-es szintet, a hatás minimális lehet.
 • Szerdán öten tartanak beszédet. Az európai nap során a Fed elnöke, Janet Yellen és az IMF ügyvezető igazgatója, Christine Lagarde tart beszédet a pénzügyről és társadalomról tartott konferencián. Ezenkívül a Kansas City-beli Fed elnöke, Esther George és az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart szólal fel. A Riksbank kormányzója, Stefan Ingves is felszólal.

 

Az EUR/USD pár visszapattant a valamelyest 1,1045 feletti szintről

 • Az EUR/USD pár visszapattant a valamelyest 1,1045 (S3) feletti szintről, és jelenleg tesztelni készül az 1,1260-as (R1) ellenállásszintet. Ez támogatja nézetemet, hogy a rövid távú kép pozitív marad. Mielőtt azonban biztos leszek a növekvő mozgást illetően, továbbra is látnom kell az 1,1260-as (R1) tartomány feletti egyértelmű zárást. Egy ilyen áttörés előkészítheti a terepet a hosszabbításokhoz a következő akadály felé (1,1375 – R2), amelyet a február 26-i csúcs határoz meg. A momentum mutatószámok alátámasztják a további emelkedéseket, legalábbis ismét tesztelik az 1,1260-as (R1) tartományt. Az RSI visszapattant az 50-es szintről és most felfelé mutat, miközben az MACD – amely már pozitív – a legalsó szintre ért, és hamarosan bármikor indító vonala fölé kerülhet. A napi grafikonon az 1,1045-ös (S3) szint felfelé való áttörése a lehetséges kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat.
 • Támaszszint: 1,1170 (S1), 1,1080 (S2), 1,1045 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,1260 (R1), 1,1375 (R2), 1,1445 (R3)

 

Az USD/CAD pár ismét az 1,2000-es szint felé tart

 • Az USD/CAD pár valamelyest csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1,2085-ös (R1) szinten. Az árfolyam most várhatóan ismét megcélozza az 1,2000-es (S1) pszichológiai kerek szintet. Ennek lefelé történő áttörése megcélozhatja kezdetben az 1,1940-es (S2) szintet. A rövid távú mutatószámok fokozzák a korábban említett forgatókönyv bekövetkezésének valószínűségét. Az RSI csökkent, miután ellenállásszintre talált az 50-es szinten, miközben az MACD zérus és indító vonala alá került. A napi grafikonon az árfolyam nagyon közel van a július 11-i minimum szinttől eredő, hosszabb távú növekvő trendvonalhoz. Ezért ezen szint és az 1,1940-es korlát alatti egyértelmű zárás az a mozgás, amely előkészítheti a hosszabb távú csökkenést, talán az 1,1800-as (S3) tartomány felé, amelyet a január 15-i minimum szint határoz meg.
 • Támaszszint: 1,2000 (S1), 1,1940 (S2), 1,1800 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,2085 (R1), 1,2130 (R2), 1,2200 (R3)

 

Az arany ellenállásszintre talált az 1200-as kerek szint közelében

 

 • Az arany kedden emelkedett, miután támaszszintre talált az 1186-os (S2) szinten, felfelé áttörte az 1193-as (S1) szintet és ellenállásszintre talált az 1200-as (R1) pszichológiai szint közelében. Ezen korlát egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg hosszabb távú bika jellegű hosszabbításokat vált ki, és talán megcélozza a következő ellenállásszintet (1215 – R2). A momentum mutatószámok alátámasztják ezt a nézetet. Az RSI 50-es szintje felett van és felfelé mutat, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott. Bár a visszapattanás folytatódhat, fenntartom nézetemet a kilátás semlegességére vonatkozóan, mivel nincs egyértelmű trend struktúra a 4 órás grafikonon. A napi grafikonon a rövid távú mutatószámok egyensúlyi szintjeik körül mozognak, ami megerősíti a trend nélküli rövid távú képet.
 • Támaszszint: 1193 (S1), 1186 (S2), 1170 (S3)
 • Ellenállásszint: 1200 (R1), 1215 (R2), 1224 (R3)

 

A WTI jelentősen emelkedett a 60,00-s szint fölé

 • A WTI kedden jelentősen emelkedett, és felfelé áttörte a 60,00-s (S3) pszichológiai kerek szintet, miközben a szerdai korai európai délelőtt során felfelé áttörte a 61,00-s (S1) szintet. Az áttörés miatt a rövid távú kép ismét pozitív lett, és a bikák most várhatóan megcélozzák a 62,00-s (R1) szintet. A 62,00-s (R1) szint felfelé való áttörése valószínűleg hosszabbításokat indít el a következő ellenállásszintig (63,60 – R2). A 14 órás RSI visszatért a 70-es szint fölé, miközben az órás MACD jelzi, hogy visszapattanhat indító vonala közelében. A napi grafikonon továbbra is pozitív középtávú kilátás látható. Az 55,00-s szint április 14-én történt, felfelé való áttörése a kettős aljú alakzat befejeződését jelezte, ami nagyobb bika jellegű következményekkel járhat a közeljövőben.
 • Támaszszint: 61,00 (S1), 60,35 (S2), 60,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 62,00 (R1), 63,60 (R2), 64,30 (R3)

A GBP/JPY pár visszapattant a 181,45-ös szintről

 • A GBP/JPY pár visszapattant a 181,45-ös (S1) szint közelében és most a 182,80-as (R1) ellenállásszint felé tart. Szerintem ezen ellenállásszint felfelé való áttörése valószínűleg megcélozza a következő, 183,75-ös (R2) akadályt. Rövid távú mutatószámaink alátámasztják ezt az elképzelést. Az RSI visszatért az 50-es szint fölé és felfelé mutat, miközben az MACD a legalsó szintre ért valamelyest a zérus vonal alatt és hamarosan felfelé áttérhet indító vonalán. A napi grafikonon a GBP/JPY pár még mindig az 50 és a 200 napos mozgóátlag felett van, és ezáltal szerintem a rövid távú trend érvényben marad. Ezenkívül a napi mutatószámok is pozitív momentumról árulkodnak. A 14 napos RSI visszapattant az 50 feletti szintről, miközben a napi MACD indító és zérus vonala felett van.
 • Támaszszint: 181,45 (S1), 180,65 (S2), 180,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 182,80 (R1), 183,75 (R2), 185,00 (R3)

Scroll To Top