Gyorsjelentés 2014 Q3: A pénzügyi veszteségek miatt veszteséges a Business Telecom

A Business Telecom Távközlési Nyrt. (BTel) 429,443 millió forint adózás utáni veszteséget szenvedett el az idei év első háromnegyed évében, szemben a tavaly év végi 587,708 millió forintos nyereséggel, miközben üzemi eredménye a tavaly év véginél valamivel magasabb, 594,631 millió forint lett – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek este.

Az időközi vezetőségi beszámoló szerint a nettó árbevétel 3,475 milliárd forintot tett ki a beszámolási időszakban, ami 72 százaléka a tavalyi éves árbevételnek. Az értékesítés nettó árbevétele 2014 első három negyedévben 19 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához képest.
A jelentés szerint a növekedés fő mozgatórugója az exportértékesítés, amelynek nettó árbevétele 805,509 millió forinttal nőtt a bázisidőszakhoz képest. A bővülés hátterében a saját ötleten alapuló fejlesztések eredménye, az xprime™ márkanév alatt bevezetett termék (franchise jogok) sikeres nemzetközi értékesítése áll. A szolgáltatással az ügyfelek csökkenthetik internet-előfizetési díjukat, vagy akár ingyenessé is tehetik azt, cserébe a szolgáltató által szervezett reklámozók célzott reklámjainak megtekintését vállalják.

A Business Telecom Nyrt. az xprime™ fejlesztésének kezdetekor hozta meg azt a stratégiai döntést, hogy 2014-ben hat országban leányvállalatot alapít, amiből három alapítási folyamata elkezdődött (Németország, Ausztria, Szlovákia). A második hullám pedig 2014. második felében várható – áll a jelentésben.

A BTel 2006 óta nyújt alternatív távközlési szolgáltatóként telefonos hangszolgáltatást, szélessávú internet szolgáltatást, műholdas és egyéb kapcsolódó szolgáltatásokat önkormányzati, üzleti és magán ügyfelek részére. A társaság működése és bővülése szempontjából jelenleg a mikrohullámú- és műholdas üzletág a meghatározó.
A pénzügyi műveletek eredménye több mint 1 milliárd forinttal rontotta a társaság profitját, a jelentés szerint ennek oka a cég részvényárfolyamának nagy mértékű csökkenése.
A jövőbeni kockázatok között tünteti fel a beszámoló a társaság növekedési stratégiáját, amelynek része lehet az is, hogy adott esetben a nettó adósságnak a saját tőkéjéhez viszonyított arányát megnövelik és meglehetősen magas szinten tartják.
A jelentési időszakban a cég hosszú lejáratú kötelezettségeinek értéke 2,133 milliárd forintra nőtt, amiből kötvénykibocsátás jelentett mintegy 2 milliárd forintot, a rövid lejáratú kötelezettségek értéke 6,525 milliárd forint, szemben a tavaly év végi 5,821 milliárddal. A társaság követeléseinek értéke is 38 százalékkal emelkedett, elérte a 6,498 milliárd forintot, ebből 4,428 milliárd a vevőkkel szembeni követelés.
A társaság saját tőkéje 2014 szeptember 30-án 2,958 milliárd forintot tett ki, 33 százalékkal nőtt, jegyzett tőkéje 13 százalékkal, 1 milliárd forintra emelkedett.
A cég papírjai a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában forognak, azonban kikerültek a BUX és a BUMIX indexből november 21-én. A BÉT vezérigazgatója az index bizottság javaslatára azért döntött így, mert a társaság sorozatosan megszegte a tájékoztatási kötelezettségeit.
A múlt héten az MNB felfüggesztette a társaság részvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírásokat. A jegybank 5 millió forint bírságot is kiszabott a cégre.
A cég papírjainak értéke 1,1 százalékkal esett pénteken, záróáruk történelmi minimumot ért el, 90 forinton. Az elmúlt egy évben legmagasabb áruk 1139 forint volt.(MTI)

A BTel 2014. Harmadik negyedéves jelentése

 

Scroll To Top