Gázai konfliktus – Netanjahu: ha folytatódnak a rakétaindítások, Izrael kiterjeszti légicsapásait

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedden kijelentette, hogy ha a palesztin iszlamista Hamász szervezet nem állítja le az Izrael elleni rakétatámadásait, akkor Izrael ki fogja terjeszteni légicsapásait.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel tartott találkozója előtt nyilatkozva a miniszterelnök úgy fogalmazott: “Ha a Hamász nem szünteti be az indításokat, akkor Izrael ki fogja terjeszteni csapásait. Izraelnek nemzetközi legitimitása lesz cselekedni.”
Netanjahu arra utalt, hogy miközben Izrael elfogadta az egyiptomi tűzszüneti javaslatot, és kedd reggeltől tartja is magát hozzá, a Hamász katonai szárnya kereken elutasította azt.
Délelőtt a Gázai övezetből újabb rakétákkal támadták Dél-Izraelt, több hullámban összesen huszonkét rakétatámadás érte azt a területet. Asdodban két rakéta lakott részen csapódott be, és súlyos anyagi károkat okozott épületekben.
Az izraeli hadsereg egyelőre nem válaszolt a rakétákra, az egyetlen reagálás Netanjahu nyilatkozata volt.
Steinmeier a találkozó előtt üdvözölte az izraeli kormány hajlandóságát a tűzszünet elfogadására, és hasonló lépésre szólította fel a gázai vezetést.
“Gázának nem szabad rakétaraktárnak lennie. Ez veszélyes mind Izraelre, mind a gázai polgárokra” – mondta a német külügyminiszter, aki a tűzszüneti tárgyalások közvetítésére érkezett a térségbe. “Izraelnek morális és törvényes joga megválaszolni az ellene végrehajtott támadásokat” – tette hozzá.
Musza Abu Marzuk, a Hamász Kairóban élő egyik vezetője kedd délelőtt úgy nyilatkozott, hogy a szervezet még nem döntött az egyiptomi javaslat kérdésében, jelenleg tanácskozásokat tartanak ez ügyben.(MTI)

Scroll To Top