Admiral Markets – Heti Kitekintés 2014.07.15

Módosulhat az amerikai monetáris politika – Gyengül a CAD – Meddig szárnyal a Cynk?

Az elmúlt hetek nyári nyugalmát messzire űzték az europerifériával kapcsolatos, ismételten felerősödő aggodalmak: a portugál Banco Espirito Santo anyavállalata körüli fizetési nehézségek híre az óceán mindkét partján alaposan visszavetette a befektetők hangulatát, bár pénteken és hétfőn enyhült a részvénypiaci feszültség. Az előttünk álló néhány nap folyamán az Egyesült Államokban magasabb fokozatra kapcsol a gyorsjelentési szezon.

  • A héten az S&P500-as index komponensei közül 59 társaság teszi közzé beszámolóját; míg a tengerentúlról a kiskereskedelmi eladási és ipari termelési adatsorok mellett a Fed elnökének meghallgatására koncentrálhatnak a piacok. Janet Yellen-t féléves beszámolója keretében kedden a szenátus, majd szerdán a képviselőház hallgatja meg. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed június 17-18-i üléséről kiadott jegyzőkönyvből kiderült, hogy a QE3 program akár már októberben kivezetésre kerülhet, így a befektetők számára a monetáris politika irányával, valamint az első kamatemelés időpontjával kapcsolatos utalások lehetnek érdekesek.
  • Az előttünk álló néhány nap különösen izgalmasan alakulhat a kanadai dollárral kereskedők számára. Szerdán a kanadai jegybank tart kamatdöntő ülést, míg pénteken átfogó inflációs adatsorok érkeznek majd. Az infláció pedig nem is olyan rég meglepetést okozott, miután a kanadai fogyasztói árszínvonal emelkedése két év után először kúszott a kanadai jegybank 2%-os, középtávú inflációs célszintje fölé. Ezt követően erősödni kezdtek a kanadai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások, ugyanakkor a pénteken beérkezett, a várakozásoktól elmaradó munkaerőpaci adatsorok után a piaci szereplők egy része szerint csökkent a ’héja’ fordulat lehetősége a jegybanki kommunikáció esetében. Nem számítunk változásra a kanadai jegybanktól, így a vélhetően 1,00%-on hagyott alapkamat mellett a felemás gazdasági adatsorok- és a felfelé kúszó infláció miatt a közlemény hangvétele lehet érdekes. Amennyiben a kanadai jegybank borúsabb hangvételt ütne meg, a héten a kanadai dollár gyengélkedése folytatódhat amerikai társával szemben.
  • Az elmúlt hét egyik érdekességét a Cynk Technology részvényeinek szárnyalása szolgáltatta. A június elején csupán hat cent közelében tartózkodó árfolyam az elmúlt hét csütörtökén 20 dollár fölé katapultált; majd az Amerikai Tőzsde és Értékpapír Felügyelet (SEC) pénteken felfüggesztette a részvény kereskedését. Bár a százalékban kifejezett, öt számjegyű növekedés lehetősége elsőre csábítónak tűnhet, azonban jobban megvizsgálva a papírt, egy sem eszközökkel-, sem széleskörű felhasználói bázissal nem rendelkező közösségi média vállalkozás esetében erősen túlzónak tűnik a négy milliárd dollár feletti piaci kapitalizáció. Ezúttal is igaz: a befektetési döntések előtt érdemes mindig körültekintően tájékozódni.

Scroll To Top