Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.28

A kamatlábak különbözete jelzi, hogy az USD szeptemberben visszapattanhat Nagyon ritka esemény manapság – a dollár Európában az általunk követett összes devizával szemben gyengülve nyitott! A fejlett és a feltörekvő piacok devizái általánosságban erősödtek az amerikai dollárhoz képest, látszólag azon várakozás miatt, miszerint a ma közzéteendő 2. negyedéves GDP-t lefelé korrigálják (lásd alább). Azonban nem vagyok biztos benne, hogy ez megfelelő.

  • A kamatlábak különbözete jelzi, hogy az USD szeptemberben visszapattanhat Nagyon ritka esemény manapság – a dollár Európában az általunk követett összes devizával szemben gyengülve nyitott! A fejlett és a feltörekvő piacok devizái általánosságban erősödtek az amerikai dollárhoz képest, látszólag azon várakozás miatt, miszerint a ma közzéteendő 2. negyedéves GDP-t lefelé korrigálják (lásd alább). Azonban nem vagyok biztos benne, hogy ez megfelelő. A tény az, hogy nem található következetes összefüggés a relatív növekedési ráta és a dollár értéke között. Voltak azonban jelentős időszakok, amikor a dollár erősödött az euróhoz képest, olyan időszakban, amikor az USA növekedése Európáénál kisebb mértékű volt, és volt olyan, hogy gyengült, amikor az USA növekedése erőteljesebb volt – valószínűleg azért, mert az USA-beli fogyasztók akkor vásárolnak, amikor jól megy a gazdaság, amelynek jelentős része importtermék. Szerintem a kamatlábak különbözete sokkal fontosabb, mint a relatív növekedési ráta.
  • A befektetők természetesen azzal érvelhetnek, hogy a GDP lassúbb növekedése lassúbb foglalkoztatásbeli növekedést jelenthet, ami lassítja a monetáris szigorítást, illetve a hosszabb lejáratú Fed Alapok futures származtatott kamatlába 2,5 bázisponttal csökkent tegnap. A relatív különbözet Európa viszonylatában nő, mivel a német Bund hozama jelentősen esik – a német Bund hozamai most három év távlatában negatívak! – ami nagyon eltér USA-beli helyzettől. Ezen háttér ellenére számomra úgy tűnik, mintha bizonyos hónap végi profit-kivételről lenne szó, miután az USD néhány kiemelkedő napon rallyzott, és a szeptember beálltával várhatóan gyorsan visszatérünk a dollár vásárlásához.
  • A kanadai dollár kiemelkedett a G10 devizák közül, amelyet az lendített fel, hogy a Burger King Worldwide Inc. indítványozta a Tim Hortons Inc. felvásárlását. Egy joghézag lehetővé teszi az USA-beli és nem USA-beli vállalatok számára, hogy olyan tranzakciókban egyesüljenek, amelyek keretében az USA-beli vállalat nem USA-beli joghatóság alá kerül, ahol a vállalati adókulcsok alacsonyabbak. Kanada előnyre tesz szert ezen tranzakciós modell révén, és több eset követi majd a Burger King lépéseit, ha az sikeres (bár az USA-ban vannak lépések arra, hogy megakadályozzák az ilyen jellegű manővereket). A felvásárlási ajánlat technikailag érzékeny szinten következett be, miután az USD/CAD pár az utóbbi hónapban már negyedik alkalommal képtelen volt áttörni az 1,1000-es szintet. Az erős ellenállásszint hozzájárult a pár összeomlásához. Az USD/CAD pár valószínűleg tovább csökken a folytatódó momentum miatt, bár a hosszabb távú képben a trend szerintem mind technikai, mind fundamentális szempontból növekvő.
  • Ausztrália 2. negyedéves magántőke-kiadása váratlanul emelkedett, ami ellentétben áll a piac csökkenésre számító várakozásaival. Az RBA elnöke, Stevens szerint a bányászati cégek tőkekiadásainak csökkenése az ausztrál kilátások egyik kulcsfontosságú jellemzője; elmondta, hogy a befektetés további csökkenésére a kommentátorok már számítottak, tehát az emelkedés eléggé nagy meglepetést okozott. Az AUD erősödött a hír hatására, bár nem olyan mértékben, mint amennyire arra számítottak.
  • Mai mutatószámok: Az európai nap során az előzetes augusztusi német fogyasztói árindex (CPI) várhatóan változatlan maradt a júliusi, éves szinten 0,8%-os értékhez képest. A „dráma” szokás szerint néhány órával ezelőtt veszi kezdetét, amikor Szászország fogyasztói árindexe napvilágot lát az ország teljes fogyasztói árindexének közzététele előtt. Ha változatlan marad, a piac azt úgy értelmezheti, hogy bizonyos mértékben csökkenti az EKB-ra nehezedő nyomást, amely a jövő heti értekezleten való könnyítés miatt áll fenn. A középtávú inflációval kapcsolatos várakozások – az EKB elnöke, Draghi meghatározása szerint – (az 5 éves/5 éves távlatú inflációs swap) visszatért 2,0%-ra, ami szintén bizonyos mértékben csökkenti az EKB-ra nehezedő nyomást. Mindazonáltal a múlt heti kedvezőtlen német Ifo értékek tetejébe az alacsony inflációs ráta hozzájárul azon képhez, miszerint az övezet legerősebb gazdasága gyengül, és végső soron elkerülhetetlenek az EKB további intézkedései. Draghi ezenkívül elmondta, hogy a Kormányzótanács „tudomásul veszi” a közelmúltbeli történéseket; ez magában foglal bizonyos intézkedést. Szerintem nagy a valószínűsége annak, hogy a mai adattól függetlenül bizonyos konkrét tervvel állnak elő a mennyiségi könnyítéssel kapcsolatban a jövő heti értekezleten.
  • A német augusztusi munkanélküliségi ráta és az eurozóna végleges fogyasztói bizalmi indexe azonos hónapra vonatkozóan napvilágot lát. Az eurozóna M3 pénzkínálata az előrejelzés szerint júliusban éves szinten 1,5%-kal emelkedett, amely a júniusival azonos ütemű. Emiatt a 3 havi mozgóátlag valamelyest gyorsulni fog, ha megfelel az előrejelzésnek.
  • Svédország júliusi viszonteladói értékesítése várhatóan lassult.
  • Az USA-ban a 2. negyedéves GDP 2. becslése várhatóan negyedéves szinten 3,9%-ra emelkedett (SAAR), ami csökkenést jelent a 2. negyedév 1. becsléséhez képest (negyedéves szinten +4,0% SAAR). A mag személyi fogyasztás (a Fed kedvenc inflációs mutatószáma) index 2. becslése az előrejelzés szerint változatlanul a Fed 2%-os célkitűzésén maradt. A júliusi függőben lévő lakásértékesítések adatában júniushoz képest várhatóan fordulat állt be, amely valamelyest le fogja lassítani az éves szintű csökkenést. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya is napvilágot lát az augusztus 23-án befejeződött hétre vonatkozóan. Az általánosan pozitív adatok erősíthetik az amerikai dollárt a szerdai általános gyengülés után.
  • Kanada 2. negyedéves folyó fizetési mérleg deficitje az előrejelzés szerint az előző adattal azonos.
  • Az EKB Kormányzótanácsának tagja, Erkki Liikanen beszédet tart.

 

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,3152-es szintről

Az EUR/USD pár visszapattant az 1,3152-es (S1) szintről szerdán, majd emelkedett, és ellenállásszintre talált az 1,3200-as szint felett (1,3215 – R1). Bár az általános képet továbbra is csökkenő jellegűnek tartom, óvatos lennék a visszapattanás folytatódását illetően. Személy szerint a korrekciós fázis várhatóan azután kezdődik, miután elérte a hosszú távú csökkenő trendbeli tartomány alsó határát, amely az 1,3100-as (S2) szint közelében van, de lehet, hogy korábban elkezdődött. A visszapattanás megerősítette a pozitív divergenciát az ár mozgása és az RSI között, miközben az utóbbi úgy tűnik, hogy most készen áll az 50-es szinten felfelé való áttörésre. Az 1,3215-ös (R1) szint felfelé való áttörése valószínűleg ellenállásszintre talál az 1,3240-es (R2) szinten. A napi grafikonon a 14 napos RSI 30-as szintje fölé emelkedett, miközben az MACD a legalacsonyabb szintre érés jeleit mutatja, és a közeljövőben a jelző vonala fölé kerülhet. Ennek eredményeképpen semleges álláspontra helyezkednék a rövid távú irányt illetően, mivel a korrekciós fázis esetleg a vártnál hamarabb kezdődött.

• Támaszszint: 1,3152 (S1), 1,3100 (S2), 1,3000 (S3).

• Ellenállásszint: 1,3215 (R1), 1,3240 (R2), 1,3300 (R3).

 

A GBP/JPY pár csökkenő trendvonala közelében maradt

A GBP/JPY pár valamelyest csökkent, és a fekete csökkenő ellenállásszinti vonalat közelében maradt. Az RSI és az MACD lefelé áttörte kék növekvő támaszszintjeit, miközben az utóbbi – amely már indító vonala alatt van – hamarosan negatívvá válhat. Amíg az árfolyam a csökkenő trendvonal alatt marad, a kilátás mérsékelten csökkenő marad. A 171,60-as (S1) támaszszint lefelé történő áttörése megerősíti, hogy a csökkenő útvonal még mindig érvényes, és „meghúzhatja a ravaszt” a hosszabbításokhoz, legalábbis a következő korlátig (170,75 – S2).

• Támaszszint: 171,60 (S1), 170,75 (S2), 170,45 (S3).

• Ellenállásszint: 172,60 (R1), 173,50 (R2), 174,20 (R3).

 

Az NZD/USD pár hajnalcsillagot formált

Az NZD/USD pár támaszszintre talált a 0,8320-as (S1) szinten, majd visszapattant, és tesztelte a 0,8400-as (R1) szintet, ezúttal ellenállásszintként. Az RSI 50-es szintje fölé került, miközben az MACD felfelé mutat, és úgy tűnik, hogy készen áll pozitív jel fogadására a közeljövőben. Ezenkívül pozitív divergencia található mindkét mutatószám és az ár mozgása között. A 0,8400-as akadály egyértelmű, felfelé való áttörése megerősítheti a divergenciát, és előkészítheti az utat a következő ellenállásszint felé (0,8500 – R2). A napi grafikonon hajnalcsillag gyertya alakzat látható, ami fokozza a rövid távú visszapattanás valószínűségét. A 14 napos RSI és a napi MACD is támogatja a helyzetet, mivel az előző kilépett túlértékesített tartományából és felfelé mutat, miközben az utóbbi készen áll felfelé áttérni jelző vonalán. Mindazonáltal, amíg az árfolyam a hosszú távú csökkenő trendvonal alatt van, amely 2013. augusztus 30. óta tart, ragaszkodok azon nézetemhez, miszerint az általános kilátás csökkenő, és bármilyen bika jellegű mozgást jelenleg visszatérésnek tartanék.

• Támaszszint: 0,8320 (S1), 0,8270 (S2), 0,8185 (S3).

• Ellenállásszint: 0,8400 (R1), 0,8500 (R2), 0,8555 (R3).

 

A WTI konszolidációs módban mozgott

A WTI konszolidációs módon mozgott tegnap, és továbbra is az 50 periódusú mozgóátlag alatt maradt. Egyelőre nem hagyatkoznék momentum mutatószámainkra, mivel az MACD próbál visszakerülni negatív tartományába, miközben az RSI valamelyest visszapattant 50-es szintjéről. Egyelőre semleges álláspontra helyezkedem, és mielőtt pozitív oldalra helyezkednék, várnék a 95,00-ös (R1) akadály felfelé való áttörésére, amely a július 23. és augusztus 19. közötti csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintje közelében van. Egy ilyen jellegű mozgás valószínűleg megcélozza a következő ellenállásszintet (96,70 – R2), amely a korábban említett csökkenő trend 38,2%-os visszatérési szintje. A csökkenést tekintve csak a 92,60-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése jelzi valószínűleg a következő alacsonyabb minimum szintet, és visszatér a medve jellegű helyzet.

• Támaszszint: 92,60 (S1), 91,60 (S2), 90,00 (S3).

• Ellenállásszint: 95,00 (R1), 96,70 (R2), 98,45 (R3).

 

Az arany valamelyest emelkedett

Az arany valamelyest emelkedett – 2,04 dollárral vagy 0,16%-kal – és az 1280-as (S1) támaszszint és az 1291-es (R1) ellenállásszint között maradt. Az RSI továbbra is emelkedett és felfelé áttörte 50-es vonalát, miközben az MACD – amely már jelző vonala felett van – úgy tűnik, hogy hajlandó pozitívvá válni. Ezen momentum mutatószámok figyelembe vételével és azon tény tükrében, hogy a fém támaszszintre talált a december 31-i minimum szinttől eredő, hosszú távú trendvonalon, a növekvő mozgás várhatóan folytatódik a közeljövőben. Az 1291-es (R1) ellenállásszint egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg megerősíti a növekvő mozgást, és valószínűleg hosszabbításokat indít el az 1305-ös (R2) szint felé, amely a lila csökkenő tartomány felső határa közelében van, amely összeköti a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit. A 14 napos RSI és a napi MACD csökkenő ellenállásszintjük alatt vannak. Amíg ez a helyzet és a nemesfém a lila csökkenő tartományán belül van, a lehetséges növekvő hullámot korrekciós mozgásnak tartanám.

• Támaszszint: 1280 (S1), 1273 (S2), 1260 (S3).

• Ellenállásszint: 1291 (R1), 1305 (R2), 1320 (R3).

 

 

Scroll To Top