Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.26

Előtérbe került a fiskális politika Európában Mivel az EKB „beadja a derekát” a monetáris politikával kapcsolatban és egyre több könnyítést vezet be, a figyelem középpontjában az eurozóna fiskális politikája áll.

IronFX napi elemzés:

Előtérbe került a fiskális politika Európában Mivel az EKB „beadja a derekát” a monetáris politikával kapcsolatban és egyre több könnyítést vezet be, a figyelem középpontjában az eurozóna fiskális politikája áll. Az EKB elnöke, Draghi pénteken beszállt ebbe a vitába, amikor Jackson Holeban tartott beszédében elmondta, hogy a fiskális politika alapvetően fontos szerepet kell játsszon a gazdasági aktivitás élénkítésében, a munkanélküliség csökkentése érdekében. Ezután tegnap a francia elnök, Hollande feloszlatta kormányát, miután a gazdaság miniszter, Arnaud Montebourg hevesen támadta a fiskális megszorítást mint a gazdasági növekedés támogatásának téves útját. Ha a megszorítás-ellenes irányzat előretör, nehéz megmondani, milyen hatást fog gyakorolni az euróra. A gyorsabb növekedés és a magasabb hozamok valószínűleg pozitívan hatnak az euróra, de az emelkedő adósságszintek és a romló hitelminősítések negatív hatásúak. A lazább monetáris és fiskális politika keveréke biztosan nem segítette a jent a közelmúltban. Szerintem a lazább fiskális politika valószínűleg negatív hatást gyakorol az euróra, legalábbis a kezdetben, mivel a befektetők aggódnak a fegyelem lazulása miatt, amíg végül a nagyobb növekedés meg nem győzi őket az ellenkezőjéről. Mindenesetre kíváncsiak vagyunk arra, hogy az eurozóna bajba jutott országai meg tudják-e győzni Németországot arról, hogy a megszorítás gátolja a növekedést. Úgy tűnik, hogy érveik eddig nem győzték meg a németeket, de az eurozóna válságára eddig jellemző volt, hogy Németország először ellenállt, majd végül majdnem mindenbe beleegyezett.

A piac továbbra is igazítja az USA-beli kamatlábakkal kapcsolatos várakozásait. A határidős Fed Alapok legalább két éves távlatban 2,5 bázisponttal emelkedett, miközben a Treasury kincstárjegy görbéje ellaposodik, a hosszabb távú hozamok csökkennek, a rövid távú hozamok pedig emelkednek – klasszikus eset, amely akkor következik be, amikor megszorítóbb jellegű monetáris politikára számítanak. Ez jó jel az amerikai dollárra nézve. A Fed megszorításával kapcsolatos várakozások valószínűleg támogatják a dollárt, amely korábban általánosságban jelentősen erősödött hat-kilenc hónappal a megszorítási ciklus kezdete előtt.

Mivel az euró gyengült, az EUR/CHF pár tegnap elérte az 1,2072-es szintet, majd enyhén ingadozott. Ez 2012 vége óta a legalacsonyabb szint. Nem érkezett hír arról, hogy a Svájci Nemzeti Bank (SNB) módosítana az 1,20-as küszöbre vonatkozó elkötelezettségén, és szerintem ez várhatóan nem fog bekövetkezni. Ennek értelmében a kockázat/megtérülés arány a vételi EUR/CHF pozíciók esetében nagyjából olyan jó, mint amennyire most lehet. A ráta valamelyest csökkenhet akár a jelenlegi feltételek mellett, és az SNB természetesen nem köteles értesíteni a befektetőket, mielőtt módosítja stratégiáját, de a múltbeli teljesítmény – miközben nem garantálja a jövőbeli teljesítményt –jelzi, hogy az 1,20-as szint felett tartják a rátát.

A mai napirend: Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, Ukrajna elnöke, Petro Porosenkó, valamint a Vámunió tagállamainak képviselői és az Európai Bizottság hivatalnokai tartanak értekezletet a fehéroroszországi Minszkben. Ez kulcsfontosságú esemény lehet a devizák és az arany számára.

Ma nem tesznek közzé főbb európai gazdasági mutatószámokat az eurozóna területén. Svédország termelői árindexe napvilágot lát, de nincs előrejelzés. Az Egyesült Királyságban a BBA jelzálogkölcsön-jóváhagyások száma júliusban várhatóan emelkedett.

Az USA-ban a júliusi tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya az előrejelzés szerint havi szinten 8,0%-kal emelkedett, ami fellendülés az előző havi +1,7%-os adathoz képest. Másrészt a tartós cikkek rendelésállománya a szállítóeszközöket leszámítva a becslés szerint havi szinten 0,5%-ra lassult (júniusban havi szinten +1,7% volt az ütem). A Federal Housing Finance Agency (FHFA) lakásárindex az előrejelzés szerint jelzi, hogy a lakásárak növekedési üteme júniusban valamelyest lassult, miközben az S & P/Case-Shiller lakásárindex azonos hónapra vonatkozóan várhatóan nem jelez változást a lakásárakban a májusi enyhe csökkenéshez képest. Az augusztusi fogyasztói bizalmi index és a Richmond Fed Gyártási Index azonos hónapra vonatkozóan várhatóan valamelyest csökkent. Ezen adatok általánosságban véve valamelyest negatívak, de mivel a dollár alig reagált a tegnapi csalódást keltő, új lakások értékesítésével kapcsolatos adatra, a dollárt esetleg nem annyira befolyásolja, ha az adatok a várakozásoknak megfelelően alakulnak.

Kedden nem tartanak beszédet.

 

 

Az EUR/USD pár erős támaszszintre talált az 1,3185-ös szinten

Az EUR/USD párt továbbra is támogatta az 1,3185-ös (S1) szint, annak ellenére, hogy tegnap a vártnál nagyobb csökkenés következett be mindhárom Ifo indexben. Ma, az európai délelőtt során a pár visszapattant ezen korlátról, és visszatért az 1,3200-es szint fölé. Az RSI kilépett túlértékesített tartományából és felfelé mutat, miközben az MACD – bár negatív – úgy tűnik, hogy készen áll felfelé áttérni indító vonalán. Ezen momentum mutatószámok miatt növekvő korrekciós hullám valószínű, és ezúttal ellenállásszintként talán teszteli az 1,3240-es (R1) korlátot. Azonban ragaszkodom azon nézetemhez, hogy az általános kép csökkenő. Az árfolyam továbbra is a csökkenő tartományban mozog, amely összeköti a napi grafikon minimum szintjeit és maximum szintjeit, és az 1,3185-ös (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése a közeljövőben hosszabbításokat indíthat el a következő támaszszintig (1,3100 – S2).

• Támaszszint: 1,3185 (S1), 1,3100 (S2), 1,3000 (S3).

• Ellenállásszint: 1,3240 (R1), 1,3300 (R2), 1,3330 (R3).

 

A GBP/JPY pár elérte a 172,60-as ellenállásszinti tartományt

A GBP/JPY pár konszolidációs módban mozgott, miután elérte a 172,60-as (R1) ellenállásszintet és a fekete csökkenő ellenállásszintet. Normál körülmények között a következő hullám várhatóan csökkenő lenne, de mindkét momentum mutatószám egyelőre pozitív tartományában van, és támogatják ezeket a kék növekvő trendvonalak. Ennek eredményeképpen semleges állásponton maradok addig, amíg egyértelműbb jelzést nem kapunk az irányt illetően. A 171,60-as (S1) szint egyértelmű, lefelé történő áttörése, valamint az, ha momentum mutatószámaink lefelé áttörik a támaszszintjüket, valószínűleg megerősíti, hogy a csökkenő útvonal még érvényben van, és megcélozhatja a következő támaszszintet (170,75 – S2).

• Támaszszint: 171,60 (S1), 170,75 (S2), 170,45 (S3).

• Ellenállásszint: 172,60 (R1), 173,50 (R2), 174,20 (R3).

 

Az AUD/USD pár lehetséges háromszög alakzatban van

Az AUD/USD pár hétfőn csökkent, miután ellenállásszintre talált a lehetséges háromszög alakzat felső határán, valamelyest a 0,9330-as akadály és a 200 periódusú mozgóátlag alatt. Az MACD ellenállásszintre talált az előző támaszszintjén, majd jelző és zérus vonala alá csökkent, miközben úgy tűnik, hogy az RSI készen áll felfelé áttérni az 50-es szinten. Figyelembe véve, hogy a pár oldalirányú alakzaton belül van, és a momentum mutatószámok vegyesek, inkább semleges állásponton maradnék, és megvárnám, amíg az árfolyam kitör a lehetséges háromszögből. Hosszabb távon mérsékelten csökkenő kép tárul elénk, mivel a pár csökkenő tartományban van a lehetséges összetett fej-váll alakzat formálódása után.

• Támaszszint: 0,9270 (S1), 0,9240 (S2), 0,9200 (S3).

• Ellenállásszint: 0,9330 (R1), 0,9375 (R2), 0,9415 (R3).

 

Az arany közelmúltbeli tartományában maradt

Az arany hétfőn valamelyest emelkedett, de az 1273-as (S1) támaszszint és az 1283-as (R1) ellenállásszint közötti tartományban maradt. Az RSI visszapattant 30-as szintjéről és most felfelé mutat, miközben az MACD felfelé áttért jelző vonalán. Figyelembe véve a technikai jelzéseket, egyelőre a partvonalon maradok, és várok arra, hogy a fém kilépjen a korábban említett tartományból. Az 1283-as (R1) szint felfelé való áttörése megerősítheti mutatószámainkat, és előkészítheti az utat a következő ellenállásszint felé (1295 – R2). Másrészt az 1273-as (S1) szint lefelé történő áttörése valószínűleg támaszszintre talál az 1267-es (S2) szinten. Kitekintve, a nemesfém csökkenő tartományban van, és emiatt az általános kilátás mérsékelten csökkenő.

• Támaszszint: 1273 (S1), 1267 (S2), 1258 (S3).

• Ellenállásszint: 1283 (R1), 1295 (R2), 1305(R3).

 

A WTI készen áll a növekedésre?

A WTI tegnap konszolidációs módban mozgott, de úgy tűnik, hogy készen áll a kék rövid távú csökkenő trendvonal felfelé való áttörésére. Az ár szerintem kritikus ponton van. Momentum mutatószámainkra tekintve fenntartanám semleges nézetemet. Az RSI visszapattant előző ellenállásszintjéről (amely támaszszintté vált), miközben az MACD – bár medve jellegű tartományban van – jelző vonala felett marad. Ezenkívül pozitív divergencia van az RSI és az ár mozgása között. Ha az ár felfelé áttöri a trendvonalat és a 95,35-ös (R1) ellenállásszintet, valószínűleg megerősíti a divergenciát, és előkészíti az utat a következő ellenállásszinti akadály felé (96,70 – R2), amely egybeesik a július 23. és augusztus 19. közötti csökkenő trend 38,2%-os visszatérési szintjével. Másrészt a 92,60-as (S1) szint lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy elérjük a következő, alacsonyabb minimum szintet és a csökkenő útvonal folytatódjon. A napi grafikonon a 14 napos RSI kilépett túlértékesített tartományából, miközben a napi MACD úgy tűnik, hogy készen áll indító vonalán felfelé való áttérésre. Ez fokozza a trendvonal egyértelmű, felfelé való áttörésének valószínűségét a közeljövőben.

• Támaszszint: 92,60 (S1), 91,60 (S2), 90,00 (S3).

• Ellenállásszint: 95,35 (R1), 96,70 (R2), 98,45 (R3).

 

Scroll To Top